Cum se pot arde mai multe calorii, mai repede

853

De câţiva ani, cercetătorii au anunţat descoperirea unui nou tip de grăsime care poate să ardă caloriile și să menţină nivelul de zahăr din sânge constant. Vestea ar fi că s-ar putea să existe o cale de a transforma grăsimea albă, rea, în această grăsime brună, bună.

Când ne naștem, se pare că avem cantităţi generoase de grăsime brună, care tinde să dispară pe măsură pe creștem. În același timp, cresc depozitele de grăsime albă. În studii anterioare, cercetătorii au reușit să activeze grăsimea brună la animale, dar un nou studiu pretinde că este posibilă transformarea grăsimii albe în grăsime brună, sau în ceva care se comportă ca ea, chiar la oameni.

Studiile anterioare au demonstrat că o temperatură scăzută poate activa grăsimea brună la oamenii sănătoși, însă niciunul nu a demonstrat că stresul rezultat în urma expunerii la temperaturi scăzute ar putea transforma grăsimea depozitată în corp într-una care să ardă calorii. Speculând că ar fi nevoie de un stres extrem și continuu pentru ca acest lucru să se întâmple, cercetătorii americani au decis să studieze depozitele de grăsime la pacienţii arși. O arsură care acoperă peste 30% din suprafaţa corpului face ca nivelul de stres al organismului să rămână ridicat pentru un timp îndelungat.

Comparând grăsimea albă prelevată de la pacienţii arși, imediat după accident, cu cea a grupului de control format din persoane sănătoase, cercetătorii au descoperit procese energetice cu nivele mai crescute în cadrul primului grup, ceea ce înseamnă că grăsimea albă se comporta mai mult ca grăsime brună, arzând o cantitate mai mare de calorii. Mai departe, aceleași depozite prelevate imediat după accidente au fost comparate cu depozite prelevate la o lună după accident și s-a descoperit că pe măsură ce corpul se vindecă și stresul dispare, procesele energetice din depozitele de grăsime albă revin la nivelele normale.

Descoperirea este importantă în lupta globală împotriva obezităţii și a diabetului. „Următorul pas este să găsim mecanismul prin care se produce transformarea. Apoi putem dezvolta medicamente care să imite efectul pentru a transforma grăsimea albă într-o formă metabolică mai activă care să normalizeze greutatea și zahărul din sânge”, au declarat cercetătorii.

Conform Time, deja s-au început testele pe animale și au fost identificaţi 40 de agenţi care ar putea folosi la eficientizarea proceselor care au loc în depozitele de grăsime albă. Iar acum, că există dovezi că acest proces poate avea loc și la oameni, în condiţii extreme, studierea mai aprofundată a acestor substanţe poate oferi cheia unui corp sănătos, fără factorul de stres.