Omul care a supravieţuit atacului nuclear din Hiroshima

624

„Speram să găsim ceva ajutor medical, dar nu era nimic, nici apă, nici mâncare. Credeam că a venit sfârșitul”, povestește Sunao Tsuboi, unul dintre puţinii supravieţuitori ai atacului din dimineaţa zilei de 6 august 1945 asupra orașului japonez Hiroshima.

Sunao deţine una dintre puţinele fotografii realizate imediat după atacul ce a ucis pe loc între 60.000 și 80.000 de oameni. În următoarele luni, numărul decedaţilor s-a ridicat la 140.000. În fotografie, Sunao apare alături de mai multe persoane care stau cu spatele la cameră și se uită la dezastrul din jur. Cei mai mulţi aveau arsuri pe corp și copiilor li se turna ulei de gătit pe corp pentru a alina durerea. Sunao rămăsese fără bluză, cu pantalonii rupţi și cu arsuri severe pe mâini, spate și cap.

Nu știa ce se întâmplase. Credea că fusese foarte aproape de locul de impact al unei bombe convenţionale și nu avea nicio cunoștinţă despre bombele nucleare sau despre faptul că fusese expus radiaţiei. Era atât de mult fum în aer, încât vedea doar la câţiva metri în faţă, iar ce vedea era desprins dintr-un iad ce se instalase deodată pe acea porţiune de pământ. „Erau oameni care strigau după ajutor și care își căutau membrii familiei. Oamenii arătau ca fantomele, încercând să meargă câţiva pași înainte de a leșina. Erau cadavre peste tot, inclusiv în râu. M-am uitat și am văzut un bărbat care încerca să își acopere cu mâna o gaură în stomac. Era un miros extrem de puternic de carne arsă”, citează The Guardian.

Sunao a fost dus la spital, unde a petrecut o lună în comă. Când și-a revenit, războiul se încheiase și Japonia pierduse. De atunci, a mai fost spitalizat de 11 ori, inclusiv în 3 ocazii în care doctorii i-au spus că urmează să moară. Ia medicamente pentru diferite boli severe, inclusiv pentru două diagnostice de cancer. Cu toate acestea, supravieţuitorii atacului au trăit până la 80 și 90 de ani. La această vârstă însă, sunt prea obosiţi pentru a-și spune povestea din nou și din nou.

„Cei ca mine își pierd puterea de a mai vorbi despre experienţele lor și de a continua să militeze împotriva armelor nucleare”, spune Sunao, care a călătorit în toată lumea pentru a avertiza împotriva folosirii acestora. Cu toate acestea, este important ca mărturiile acestor supravieţuitori să nu moară odată cu ei, în special în contextul ameninţărilor care vin de Coreea de Nord și din Rusia.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.