Lege fără precedent pentru protejarea nou-născuţilor

402

Guvernatorul statului american Tennessee, Bill Haslam, a semnat marţi prima lege din SUA care va autoriza arestarea și încarcerarea femeilor care folosesc droguri ilegale în timpul sarcinii.

Legea, care va intra în vigoare de la 1 iulie, va permite acuzarea viitoarelor mame de agresiune, dacă se dovedește că acestea au folosit droguri ilegale în timp ce erau însărcinate, iar ca urmare bebelușii s-au născut cu dependenţe, cu probleme de sănătate sau dacă au murit din această cauză. Femeile vor putea evita sentinţa dacă vor fi de acord să urmeze un program de reabilitare finanţat de stat.

Aceasta este prima lege de acest gen, care arată o nevoie evidentă de a proteja nou-născuţii care se nasc condamnaţi la o viaţă cu probleme și care nu au pe nimeni care să îi protejeze. Un studiu publicat de Universitatea Michigan în aprilie 2012 arăta că în SUA se naște în fiecare oră câte un copil dependent de opiate.

Cu toate astea, legea controversată este văzută ca un pas greșit, cu potenţiale rezultate dezastruoase. Medici, grupuri de sănătate reproductivă și experţi în adicţie l-au sfătuit pe guvernator să nu semneze legea. Recomandarea aceasta a venit de la mai toate marile asociaţii medicale, inclusiv de la Biroul Naţional de Politici pentru Controlul Drogurilor, de la Casa Albă, scrie Huffington Post.

Militanţii pentru drepturile femeilor gravide susţin că legea nu va face decât să le sperie pe cele care au probleme, care se vor ascunde și nu vor mai căuta ajutor prenatal sau pentru tratarea adicţiei. Oponenţii legii împărtășesc convingerea că noua lege va rezulta în arestarea într-un număr disproporţionat a mamelor sărace și a celor de culoare, mai ales în districtele rurale din stat, în condiţii în care nu există acces la sistemul medical și la facilităţi de tratament, scrie Salon. Dacă aceste scenarii se vor adeveri, rezultatele nu vor îmbunătăţi cu nimic viitorul celor nou-născuţi.

„Astăzi, guvernatorul din Tennessee a hotărât că este ilegal să duci o sarcină la termen dacă te lupţi cu adicţia sau abuzul de substanţe”, a declarat Alexa Kolbi-Molina, avocat pentru ACLU Reproductive Freedom Project. „Legea va forţa aceste femei să se ascundă. Gravidele cu probleme de adicţie au nevoie de o mai bună îngrijire medicală, nu de închisoare”.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.