O nouă frontieră: SUA și China, angajate în război cibernetic

61

SUA şi China s-au angajat discret în „jocuri de război cibernetic", pe fondul furiei în creştere de la Washington cu privire la îndrăzneala și scala atacurilor cibernetice coordonate de Beijing, asupra guvernelor occidentale şi a marilor companii, relatează Guardian.

Departamentul de Stat şi oficialii Pentagonului, împreună cu omologii lor chinezi, au fost implicaţi în două jocuri de război anul trecut, care au fost concepute pentru a preveni înrăutăţirea bruscă a conflictului între părţi, în cazul în care vreuna dintre ele s-ar simţi atacată. O altă sesiune este planificată pentru luna mai.

Cunoscut sub numele de „Track 1.5", jocul este singura modalitate în care guvernele pot gestiona conflicte, fără discuţii oficiale, care să ducă la repercursiuni grave.

„Coordonăm jocuri de război cu Departamentul de Stat şi Departamentul Apărării", a spus Lewis, care a intermediat întâlnirile, ce au avut loc în Beijing, în luna iunie, şi la Washington, în luna decembrie.

„Oficialii încep în calitate de observatori şi devin participanţi … este la fel și pe partea chineză. Deoarece este organizat între două thinktanks, pot vorbi mai liber."

În timpul primului exerciţiu, ambele părţi au descris ce ar face în cazul în care ar fi atacaţi de un virus de calculator sofisticat, cum ar fi Stuxnet, care a dezactivat centrifugele în programul nuclear al Iranului. În al doilea exerciţiu, ei au trebuit să descrie reacţia lor, în cazul în care s-ar ști că atacul a fost lansat din partea cealaltă.

„Cele două jocuri de război au fost destul de uimitoare", a spus Lewis. „Primul a mers bine, al doilea, nu atât de bine."

Necesitatea întâlnirilor a fost subliniată în ultimele luni, timp în care SUA și Marea Britanie au încercat să crească presiunea asupra Chinei, pe care o consideră responsabilul principal pentru furtul a miliarde de dolari în planuri şi proprietate intelectuală de la producătorii pentru sistemul de apărare, departamentele guvernamentale, şi companii private care sunt la baza infrastructurii naţionale a Americii.

Analiștii spun că atât Marea Britanie, cât şi SUA, au avertizat Beijingul să se aştepte la represalii în cazul în care continuă.

„Dintre ţările implicate activ în spionaj cibernetic, China este singura care ar putea fi un concurent militar pentru SUA", a mai spus Lewis.