Băsescu versus Obama: asemănări şi diferenţe între ultimele discursuri

88

Primul este un "discurs privind starea naţiunii". Al doilea este "o intervenţie cu românii". Sub această titulatură şi-au susţinut cuvântările pentru popor preşedintele celei mai mari puteri economice a lumii şi preşedintele României.

Cei doi lideri de stat şi-au susţinut discursurile în faţa unei audienţe divizate în atitudine faţă de realizările lor, ca preşedinţi.

Sondajele de opinie arată că preşedintele Obama înregistrează o cotă de sub 50% în preferinţele electorale ale americanilor, cei mai mulţi dezaprobând modul în care preşedintele s-a ocupat de economie. Peste 13 milioane de americani nu au slujbe, iar datoria guvernamentală a ajuns la un nivel record de 15.200 de miliarde de dolari, faţă de 10.600 de miliarde de dolari când a venit la Casa Albă.

Majoritatea românilor (50%) consideră că Traian Băsescu şi Guvernul sunt principalele motive pentru care oamenii au ieşit în stradă, în ultimele zile, potrivit unui sondaj realizat de Grupul de Studii Socio Comportamentale Avangarde.Demisia preşedintelui este identificată de 37% dintre români ca soluţie pentru încetarea protestelor, alegerile anticipate sunt menţionate de 12% dintre români, în timp ce 5% dintre români cred că demisia premierului va potoli spritele. În acelaşi timp, 21% au identificat ca soluţie schimbarea clasei politice.

Acestea sunt coordonatele opiniei publice în faţa căreia ambii preşedinţi au făcut o trecere în revistă a situaţiei actuale a ţării pe care o conduc, a măsurilor luate şi a rezultatelor obţinute în timpul mandatului politic.

Vorbind miercuri, în faţa camerelor reunite ale Congresului, în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente politice anuale, preşedintele SUA Barack Obama a accentuat importanţa restabilitii dreptăţii sociale şi a punctat necesitatea unor taxe mai mari pentru cei bogaţi, care să reducă inechităţile economice.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri seară, la Palatul Cotroceni, că datorită eforturilor populaţiei, România a ieşit din recesiune, menţionând că speră ca cifrele statistice de la finalul lunii februarie să confirme acest lucru, el precizând: "Suntem unde trebuie".

Este interesant de urmărit cum înfruntă cei doi preşedinţi nemulţumirea poporului faţă de politicile economice ale celor doi lideri, în contextul în care preşedintele SUA este cu gândul la o nouă campanie electorală, iar preşedintele României se pregăteşte să pună capăt celui de-al doilea şi ultimului său mandat prezidenţial.

Preşedintele american a evocat realizările sale în domeniul politicii externe şi-a luat angajamentul ca Statele Unite să rămână "naţiunea indispensabilă" atât timp cât el va fi la Casa Albă. Liderul de la Casa Albă a amintit de încheierea războiului din Irak şi de uciderea lui Osama bin Laden.

Un alt dosar de politică externă abordat de Obama în discurs a fost relaţia cu China. "Peste 1.000 de americani au de lucru astăzi pentru că am pus capăt creşterii importurilor de pneuri chinezeşti. Dar trebuie să acţionăm mai puternic. Nu este corect să permitem unei ţări să ne pirateze filmele, discurile şi calculatoarele", a insistat el.

Obama a discutat şi despre imigraţie, subliniind că "ar trebui să depunem eforturi pentru o reformă amplă a imigraţiei."

În plus, el a menţionat numai în trecere reducerile de cheltuieli cu 487 de miliarde de dolari pe care va trebui să le facă Pentagonul în următorul deceniu. Obama a minimalizat şi criticile privind politica faţă de Iran şi şi-a luat angajamentul să facă tot ceea ce este nevoie pentru a se asigura că Teheranul nu va obţine niciodată un arsenal nuclear.

Preşedintele a răspuns şi acuzaţiilor republicanilor potrivit cărora a provocat o deteriorare a relaţiilor SUA cu Israelul, spunând că Statele Unite au un "angajament de fier faţă de securitatea Israelului".

Dacă preşedintele american a accentuat puternic în discursul său tematica locurilor de muncă (acordând 20 de paragrafe acestui subiect), preşedintele Traian Băsescu a mizat, forţat de context, pe reconectarea cu poporul, declarând că "prima mea obligaţie este aceea de a restabili legatura de încredere între mine şi acea parte a populaţiei ce şi-a pierdut încrederea în preşedinte."

Deşi anunţase că discursul său va fi "o intervenţie", preşedintele nu a facut nici un anunţ major. În schimb, el a menţionat în repetate rânduri ca "stie ce trebuie facut in continuare", încheindu-şi discursul cu fraza "sunt de meserie comandant de navă şi nu am ratat niciodată destinaţia. Nu o sa o ratez nici acum cu România".

Întrebat cu privire la o eventuală demisie, Traian Băsescu a răspuns că "preşedinţii nu pot să demisioneze în perioadă de criză. Nu iau în consideraţie o asemenea soluţie decât dacă va fi evident că asta este soluţia. Întrebat dacă ar fi de acord să se organizeze un referendum pentru a vedea dacă mai are susţinere sau nu , a declarat că este o variantă pe care o poate lua în considerare."

Liderul de stat român a subliniat necesitatea ca România să îşi refacă forţele din punct de vedere economic pentru a face faţă provocărilor unei noi recesiuni europene şi a lăudat eforturile de până acum ale românilor. "Toate analizele arată că în partea a doua a anului 2012 zona euro riscă să intre din nou în recesiune. De aceea este esenţial ca România să fie pregătită pentru că nu vom putea miza pe sprijinul prietenilor europeni. România va trebui să facă faţă cu resursele ei oricărei criză," a spus preşedintele. "Poporul şi-a făcut datoria. A fost supus măsurilor de austeritate severe. Este de data aceasta rândul politicienilor să asigure stabilitatea ţării şi continuarea proceselor de reformă. Fără stabilitate nu avem nicio şansă. Cu stabilitate politică, cu înţelegere între partide vom reuşi cu certitudine," a subliniat liderul de stat.

Apelând, în primul rând, la solidaritate, ambii preşedinţi au solicitat o reconsolidare a încrederii poporului. Dacă preşedintele Băsescu a cerut o privire retrospectivă asupra promisiunilor sale electorale, preşedintele Obama a oferit americanilor garanţii pe un suport structurat asemenea unei campanii.

Surse: HotNews, NPR, Mediafax, Epoch Times