Fără protestanţi în curtea supremă americană

16

Dacă nominalizarea Elenei Kagan va fi acceptată de senat, în curtea supremă americană vor fi șase catolici și trei evrei. Astfel, pentru prima oară în istoria SUA, niciun membru al curţii supreme nu va mai fi protestant.

Propunerea a venit luni dimineaţa din partea președintelui Obama, spre a-l înlocui pe John Paul Stevens, care și-a anunţat pensionarea în iunie-iulie a.c. Ultimul protestant al completului, Stevens, ar putea fi înlocuit de prima femeie care a obţinut funcţia de decan al Harvard Law School și prima femeie care a slujit ca procuror general într-o administraţie americană. Evreică de origine, ea s-ar alătura celorlalţi doi evrei Ruth Bader Ginsburg și Stephen Breyer.

În trecut, curtea supremă era formată din elita protestantismului american. Profesorul de religie de la Universitatea din Boston, Stephen Prothero, consideră că prezenta situaţie „este o dovadă a unei ţări extraordinar de tolerantă religios. Cred că ar trebui să apreciem acest fapt." Pentru o reprezentativitate mai bună, ar trebui ca în complet să fie prezenţi și un judecător ateist și unul musulman, e de părere Prothero. 

Constituţia americană interzice explicit punerea vreunei „condiţii religioase" în ocuparea unui post în administraţie. Charles Haynes, expert în domeniu, afirmă că nominalizarea Elenei Kagan este un indiciu al maturităţii la care a ajuns statul american. „Acum realizăm faptul că, în primul rând, suntem o ţară cu foarte multă diversitate, în al doilea rând, că există principii spre care ne îndreptăm atunci când selectăm un judecător, iar afilierea religioasă are prea puţină relevanţă."

De partea celaltă, Diana Butler Bass, autoare și expertă în istoria creștinismului american vede în situaţia actuală un nou indicator al deplasării Americii spre o ţară în care protestantismul nu mai este majoritar. Conform Pew Forum on Religion & Public Life, procentajul celor care se identifică protestanţi în America este la limita celor 51 de procente ale majorităţii.

Bass notează, cu urme de ironie, că protestanţii au fost atât de riguroși în a urmări separaţia statului de biserică încât s-au separat ei înșiși de curtea supremă a ţării. „Am avut un succes atât de mare încât am ieșit din schemă". Fără a nega calităţile Elenei Kagan, Bass se declară dezamăgită de alegerea președintelui. În următorii ani perspectiva protestantă asupra lumii va lipsi în deciziile curţii supreme americane.

Cei șase catolici ai curţii supreme sunt John Roberts, Antonin Scalia, Anthony Kennedy, Clarence Thomas, Samuel Alito și Sonia Sotomayor