Obama apelează la Biblie pentru a consola familiile din Connecticut (video)

15

Prezent la priveghiul de duminică pentru victimele masacrului de la şcoala Sandy Hook, Barack Obama a susţinut un discurs bogat în referiri spirituale şi în apeluri la schimbare.

Preşedintele Statelor Unite şi-a deschis discursul susţinut duminică seară la priveghiul victimelor care au murit în atacul din Newtown, Connecticut cu un pasaj biblic.

„Scriptura ne spune", a citit Barack Obama din a Doua Epistolă a lui Pavel către Corinteni, „de aceea, noi nu cădem de oboseală. Ci chiar dacă omul nostru de afară se trece, totuşi omul nostru din lăuntru se înnoieşte din zi în zi. Căci întristările noastre uşoare de o clipă lucrează pentru noi tot mai mult o greutate vecinică de slavă. Pentru că noi nu ne uităm la lucrurile cari se văd, ci la cele ce nu se văd; căci lucrurile cari se văd, sunt trecătoare, pe când cele ce nu se văd, sunt vecinice. Ştim, în adevăr, că, dacă se desface casa pământească a cortului nostru trupesc, avem o clădire în cer dela Dumnezeu, o casă, care nu este făcută de mână ci este vecinică. Chiar în cortul acesta deci, gemem apăsaţi; nu că dorim să fim dezbrăcaţi de trupul acesta, ci să fim îmbrăcaţi cu trupul celălalt peste acesta, pentru ca ce este muritor în noi, să fie înghiţit de viaţă."

Adresând cuvinte de consolare familiilor victimelor, Obama a amintit de actele de curaj ale angajaţilor şcolii, care „nu au clintit" în faţa ameninţării şi au acţionat conştiincios, în conformitate cu procedurile standard în astfel de cazuri.

„Ca şi comunitate, Newtown ne-a inspirat," a subliniat preşedintele. „În faţa violenţei de nedescris, în faţa răului de neconceput, aţi avut grijă unii de alţii. V-a păsat unii de aţii. Şi v-aţi iubit unii pe alţii. Aşa ne vom aminti de Newtown, şi cu timpul şi harul lui Dumnezeu, această dragoste vă va ajuta să ieşiţi din impas."

„De când sunt preşedinte, este a patra oară când ne reunim pentru a mângâia o comunitate îndoliată, sfâşiată de un atac armat, a patra oară când am îmbrăţişat supravieţuitorii, a patra oară când am consolat familiile victimelor," a declarat preşedintele în discursul său.

Amintind de numeroasele atacuri „în oraşe mici şi mari, pe tot teritoriul Americii", preşedintele a reclamat că „nu mai putem tolera aceste lucruri. Tragediile trebuie să se încheie. Şi pentru a le încheia, trebuie să ne schimbăm."

Potrivit estimărilor americane, circa 250 de milioane de arme sunt, la acest moment, în circulaţie în SUA, relatează publicaţia Optimal Media. Raportând la populaţia de 307 milioane de locuitori, obţinem una dintre ţările cu cel mai mare procent al posesiei de arme din lume.

Conform statisticilor federale, 90 de oameni mor zilnic în SUA, din cauza gloanţelor. Nu mai puţin de 34 din decesele zilnice constituie omoruri. O analiză comparativă citată de Centrul pentru Economie şi Libertate a relevat că numărul americanilor care mor din cauza uzului de arme este mai mare decât acela al americanilor care mor în accidente rutiere.

Discuţiile despre regimul armelor în America au intrat puternic pe agenda publică după carnagiul de la Universitatea Virginia Tech. Mulţi au reclamat atunci că legislaţia americană privind achiziţia de amrme de foc este prea permisivă. Unii au mers până acolo încât să acuze că, în materie de arme, legislaţia SUA este încă la nivelul Vestului Sălbatic.