Obama ia o poziţie istorică în conflictul Israel-Palestina

251

Barack Obama este de părere că pacea dintre evrei și palestineni s-ar putea obţine prin revenirea la graniţele din 1967, dinaintea ocupării West Bank și a Ierusalimului de Est. Reacţia imediată a premierului israelian a fost una de negare categorică.

În discursul anunţat de ieri, președintele american a trecut în revistă situaţia din Orientul Mijlociu. Un punct deosebit a fost situaţia din cadrul conflictului israeliano-palestinian. „Într-un timp ca acesta, în care locuitorii din Orientul Mijlociu și Nordul Africii se eliberează de poverile trecutului, impulsul pentru o pace care să pună capăt conflictului și să împlinească toate cererile este mai urgent ca niciodată", a spus Obama audienţei formate din diplomaţi americani și străini la sediul departamentului de stat din Washington. În discuţie se află două chestiuni majore: care sunt graniţele Palestinei și cum își poate asigura Israelul securitatea.

„Graniţele Israelului și Palestinei ar trebui să fie cele trasate în 1967, prin schimburi mutuale de teritorii, astfel încât graniţe securizate și recunoscute să fie stabilite pentru ambele state", a spus Obama. Președintele american a arătat că o Palestina independentă ar trebui să se regăsească în graniţele dinaintea Războiului de Șase Zile din 1967, în timp ce „visul unui stat israelian și democratic nu poate fi împlinit prin ocuparea permanentă".

CNN notează că poziţia luată de Obama, deși una susţinută politic de-a lungul timpului, a fost pentru prima oară, ieri seară, recunoscută la nivelul Casei Albe. Practic, Obama a devenit primul președinte american care promovează public politica unor graniţe israeliano-palestiniene dinainte de Războiul de Șase Zile din 1967. Cu alte cuvinte America susţine poziţia palestiniană în cadrul conflictului. Barack Obama a reafirmat însă și sprijinul pentru Israel și dorinţa de a lupta împotriva izolării acestuia recunoscând că „suspiciunea și ostilitatea s-au transmis din generaţie în generaţie". Președintele american a arătat însă și faptul că acum este un moment prielnic, „o ocazie istorică" de a face pace, după ce în ultimele cinci luni de zile întreaga regiune a fost cuprinsă de valul schimbării. „Oamenii s-au ridicat pentru a-și cere drepturile fundamentale. Doi lideri au plecat de la putere. Vor putea fi urmaţi și de alţii."

La scurt timp după discursul lui Obama, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a făcut o declaraţie prin care a respins retragerea din West Bank. El a afirmat că o retragere la graniţele din 1967 ar lăsa multe teritorii ocupate de coloniști evrei în afara statului Israel. Aproximativ 300.000 de evrei au locuinţe în West Bank, zonă care ar deveni Palestina în cazul revenirii la graniţele din 1967. Netanyahu a apreciat efortul lui Obama pentru pace, dar a arătat că o condiţie a păcii este aceea ca „viabilitatea statului palestinian să nu afecteze viabilitatea statului unitar israelian". În următoarele zile vor apărea nuanţări la propunerea lui Barack Obama. Benjamin Netanyahu va avea în cursul zilei de azi o întâlnire cu Obama la Washington și, ulterior, va susţine un discurs în faţa Congresului american.

Discursul lui Obama a fost criticat și de un contra-candidat la prezidenţialele din 2012, Mitt Romney. Republicanul e de părere că „președintele Obama a aruncat Israelul la pământ. A arătat lipsă de respect pentru Israel și i-a subminat capacitatea de a negocia pacea". În schimb, președintele palestinian, Mahmoud Abbas, a felicitat efortul lui Obama în timp ce Robert Danin, analist pe probleme de Orientul Mijlociu la Council of Foreign Relations a notat faptul că este pentru prima oară când Statele Unite „îmbrăţișează poziţia palestiniană cu privire la graniţe". Cu privire la relaţia de pace dintre Fatah și Hamas și dorinţa ultimilor de a extermina Israelul, Obama a apelat doar la întrebări retorice. „Cum poate cineva negocia cu un partid care se manifestă explicit că nu-ţi recunoaște dreptul la existenţă? În săptămânile și lunile care vor veni, liderii palestinieni trebuie să vină cu un răspuns credibil la această chestiune." În septembrie, palestinienii vor să declare la ONU noul stat independent Palestina.

Între 5 și 10 iunie 1967 a avut loc Războiul de Șase Zile în care Israel a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza și a Peninsulei Sinai (Egipt), a West Bank și Ierusalimului de Est (Iordania) și a Înălţimilor Golan (Siria). Bilanţul războiului a constat în aproape 1.000 de evrei morţi și 4.500 răniţi, între 10.000-15.000 de soldaţi egipteni, 700 de iordanieni uciși și 2.500 răniţi și 1.000 de sirieni uciși. Aproximativ 300.000 de palestinieni au părăsit West Bank și Gaza și aproximativ 100.000 de sirieni au părăsit Înălţimile Golan. După război Israelul a avut un teritoriu de patru ori mai mare decât înaintea începerii conflictului. Între 1975-1982 Israel s-a retras din Peninsula Sinai, având încă controlul asupra celorlalte regiuni ocupate.

Update 22 mai. Președintele american și-a nuanţat poziţia în cadrul unui discurs susţinut în faţa AIPAC (American Israel Public Affairs Committee). Astfel el a susţinut că poziţia sa nu este una nouă ci doar una oficială, pentru a nu lăsa să mai treacă decenii de incertitudini. Cu privire la graniţele dinainte sau de după războiul din iunie 1967, adică graniţele din 4 iunie sau cele din 15 iunie, Obama a clarificat faptul că a vrut să spună că este nevoie de revenirea la o graniţă diferită de cea din 4 iunie 1967, realizată acum prin schimburi mutuale de terenuri.