Obama și-a anunţat candidatura la președinţia SUA

66

În cursul zilei de luni, 4 aprilie, Barack Obama și-a lansat campania de candidatură la alegerile prezidenţiale din SUA. Evenimentul s-a remarcat prin faptul că președintele a folosit reţelele de socializare, un email și un clip cu titlul „Începe cu noi".

Obama și-a anunţat candidatura printr-un email trimis către 13 milioane de susţinători. „Deși sunt concentrat pe slujba pentru care m-aţi ales, deși bătălia se va înteţi abia peste un an sau mai bine, lucrarea de turnare a temeliei pentru campania electorală trebuie să înceapă azi", spune Obama.

După ce prima candidatură a fost lansată având în centru tema schimbării, de data aceasta Obama a explicat că „Întotdeauna am știut că o schimbare care să rămână în timp nu vine repede și nu se face ușor. Niciodată." Emailul a fost însoţit și de un videoclip intitulat „Începe cu noi". Presa a observat că în clip nu apare Obama deloc, sunt mai degrabă impresii de la firul ierbii, iar implicarea pare că vine dinspre popor spre lider. Până la alegeri rămâne misiunea lui Obama să convingă electoratul american că schimbarea există, că are efecte vizibile și că e una pozitivă. Contextul actual nu este cel mai favorabil: o ţară implicată în trei războaie, o luptă cu Congresul pe marginea bugetului, creșterea șomajului și o revenirea a economiei care se lasă așteptată.

La ora aceasta nu s-a anunţat oficial niciun contracandidat serios. Republicanii sunt mai departe critici la adresa președintelui democrat. Un videoclip al acestora întreabă: „Cum poate America să-și câștige viitorul când își pierde prezentul? Dacă America vrea o nouă direcţie, are nevoie de un nou președinte." Între oponenţii care i-ar putea deveni contracandidaţi se numără Mitt Romney, Mike Huckabee, Newt Gingrich, Haley Barbour sau controversata Sarah Palin. Tim Pawlenty, fost guvernator de Minnesota, este singurul care și-a anunţat formal candidatura.

Așa cum era de așteptat, campania lui Obama este lansată concomitent cu începerea celui de-al doilea trimestru al anului, când americanii completează declaraţiile de venit. În anul 2008 Obama a adunat 750 de milioane de dolari pentru campania sa, anul viitor fiind estimate colectări de fonduri de 1 miliard. În noiembrie 2010 democraţii lui Obama au pierdut majoritatea în Camera Reprezentanţilor alături de alte câteva locuri în Senat. Într-un sondaj din martie, 47% dintre persoanele cu drept de vot au spus că l-ar vota din nou pe Obama, în timp ce 37% au spus că ar vota un candidat al republicanilor.

Alegerile vor avea loc peste 20 de luni, în noiembrie 2012. Pentru amatorii de conspiraţii sau numerologie, anunţul de candidatură a fost făcut în cea de-a patra zi a lunii a patra, de către cel de-al 44-lea președinte al Americii.