Esenţiale azi, 27 decembrie

Joi se deschide Start-Up Nation

Geopolitica și conturarea lumii după Războiul Rece

Unul dintre cei mai trecuţi cu vederea factori de influenţă asupra evenimentelor globale este factorul geografic[1]. La sfârșitul secolului al XIX-ea și începutul secolului al XX-lea, savanţii au recunoscut pentru prima oară importanţa politică a factorului geografic, ajungând să creeze termenul de „geopolitică“.

De la erou la trădător. De ce înfurie eliberarea unui ostatic american

Recuperarea soldatului Bowe Bergdahl, prizonier timp de 5 ani al unei reţele talibane, a stârnit o controversă politică intensă în luna mai 2014, când autorităţile americane au acceptat să elibereze 5 talibani deţinuţi la Guantanamo, în schimbul soldatului american. La nici un an de la incident, o informaţie nouă redeschide conflictul: soldatul dezertase din tabăra...

Combaterea Statului Islamic, în slow-motion

Gruparea ultraradicală Statul Islamic (SI) perseverează în ofensiva sa la graniţa cu Turcia. Coaliţia internaţională formată pentru înfrângerea combatanţilor extremiști se arată încă anemică în eforturile de contracarare. De ce?

Statul Islamic și realitatea următorilor ani

În momentul de faţă ne găsim într-o situaţie fără precedent în istoria recentă. Orientul Mijlociu se află sub asediul grupării jihadiste SI (Statul Islamic), care controlează deja teritorii din Siria și Irak, iar campania sa de recrutare a ajuns până în India. Deși NATO pregătește o campanie împotriva acestei grupări, cel mai realist ar fi...

Steagul lui Allah la Casa Albă (video)

Veneticii care încearcă să pătrundă pe teritoriul ocupat de Statul Islamic au mai multe motive să creadă că nu vor mai ieși vii de acolo, decât garanţii că vor supravieţui. Fără intruziunea lor însă, informaţiile care ajung la public sunt doar cele pe care SI dorește să le propage. Iar acesta nu este deloc un...

Cine poate înfrânge Statul Islamic acum?

A vorbi despre victoriile pe care și le-au asigurat extremiștii din Statul Islamic înseamnă a-i promova. A tăcea înseamnă însă a ignora existenţa unei tumori socio-politice care nu doar ameninţă, ci reușește să înghită regiuni semnificative din Orientul Mijlociu.

Cum arăta Irakul în anii ’50 (video-doc. de la Pathé)

Astăzi nu poţi spune Irak fără să asociezi ţara cu Statul Islamic și cu Al Qaida. Dar altfel stăteau lucrurile în anii '50, când casa de producţie Pathé News a mers în Bagdad pentru a documenta și arăta lumii viaţa într-unul dintre izvoarele civilizaţiei.

„Decapitarea” lui James Folley aduce doar avantaje Statului Islamic

Printr-un videoclip postat pe internet, grupul de extremiști Statul Islamic revendică decapitarea unui jurnalist american independent, care a fost răpit în Siria în anul 2012. Clipul a fost transmis, într-o versiune neexplicită, de marile trusturi de presă, unele televiziuni americane declarându-i autenticitatea, deși aceasta încă nu a fost dovedită.

Frânturi apocaliptice ale Holocaustului creștin din Irak

„Sunt în lacrimi, pentru că în camera mea tocmai a fost cineva al cărui copil a fost tăiat în jumătate. I-am botezat copilul în biserica mea din Bagdad.” Prin această declaraţie, un preot anglican din Bagdad ilustrează genocidul care tulbură Irakul. În ciuda masacrului de pe străzi, preotul refuză să își părăsească biserica și enoriașii.

Fotografii tulburătoare vorbesc despre drama oamenilor de rând din Irak

În cadrul proiectului Humans of New York, s-a publicat zilele acestea o serie de portrete ale unor irakieni obișnuiţi arătând, prin declaraţiile simple obţinute de la subiecţii fotografiaţi, dimensiunile dramei vieţii în ţara răvășită de atacurile Statului Islamic.

Zeci de mii de irakieni îşi așteaptă moartea în munţi

Zeci de mii de membri ai minorităţii yazidi, majoritatea femei şi copii, s-au refugiat în munţii din nord-vestul ţării, unde riscă să fie omorâţi de jihadişti sau să moară prin deshidratare.

Bătălia pentru sufletul irakian

Irakienilor nu trebuie să le povestească nimeni despre cruzimea grupului militant Statul Islamic (autointitulat, până nu demult, SIIL). Au cunoscut-o îndeaproape și profund din iunie, când gruparea a pornit un asediu de o violenţă cum nu a mai fost întâlnită în Irak de la căderea lui Saddam Hussein. Scopul anunţat de SI este nici mai...

Irakul se prăbușește sub insurecţia unor teroriști mai brutali decât al-Qaeda

Stare de urgenţă în Irak unde insurgenţii islamiști SIIL (Gruparea Stat Islamic în Irak şi Levant) au asediat teritorii extinse din nordul ţării, îndreptându-se hotărât spre Bagdad.

Jumătate de milion de irakieni ucişi, în timpul ocupaţiei americane

În perioada 2003-2011, aproape jumătate de milion de irakieni şi-au pierdut viaţa ca urmare a războiului cauzat de ocupaţia străină. Numărul de 460.000 de morţi este de patru ori mai mare decât estimările de până acum, arată o statistică realizată de jurnalul medical PLOS (Public Library of Science).