Traian Băsescu s-a întâlnit cu Barack Obama la Praga

20

Traian Băsescu a participat ieri la dineul organizat la Praga de președintele american Barack Obama pentru 11 lideri de stat din Europa. Evenimentul, care a avut loc după semnarea noului tratat pentru dezarmare strategică de către liderii de stat ai Statelor Unite și Rusiei.

Traian Băsescu a participat ieri la dineul organizat la Praga de președintele american Barack Obama pentru 11 lideri de stat din Europa. Evenimentul a avut loc după semnarea noului tratat pentru dezarmare strategică de către liderul de la Casa Albă și omologul său rus, Dmitri Medvedev. Printre participanţii la dineu s-au numărat lideri de stat din Bulgaria, Croaţia, Cehia, Slovacia, Slovenia şi ţările baltice, dar și premierii Poloniei şi Ungariei, Donald Tusk şi Gordon Bajnai.

Potrivit informaţiilor oferite de Mediafax, Obama a dort să asigure ţările din regiune că adminstraţia americană le va oferi în continuare sprijin, după ce a abandonat, în septembrie, un proiect al președintelui George W. Bush privind instalarea unor elemente ale scutului antirachetă în Europa Centrală. Decizia a trezit temeri în zonă, legate de posibilitatea ca Statele Unite să fi sacrificat regiunea în beneficiul relaţiilor cu Rusia. Întâlnirea informală de ieri seară a avut ca scop eliminarea acestor îngrijorări.

Dineul de ieri a început la ora locală 19.00 (20.00, ora României), iar primele convoaie oficiale au părăsit reşedinţa ambasadorului american după ora 21.00 (22.00, ora României).

În februarie, preşedintele României, Traian Băsescu, a anunţat că România a acceptat să găzduiască rachete interceptoare, în special SM-3 (Standard Missile-3), prevăzute de noua versiune a scutului antirachetă. Washingtonul şi-a confirmat intenţia de a instala interceptorii în România, subliniind că proiectul vizează contracararea unei „eventuale ameninţări” din partea Iranului.