Obama şi Medvedev au semnat noua strategie pentru dezarmare

54

S-a semnat! START II, tratatul bilateral al SUA și Rusiei privind utilizarea armelor nucleare (Strategic Arms Reduction Treaty) a fost semnat astăzi în cadrul unei întâlniri pe care președinţii celor două state au avut-o la Praga, informează agenţia de ştiri Mediafax.

S-a semnat! START II, tratatul bilateral al SUA și Rusiei privind utilizarea armelor nucleare (Strategic Arms Reduction Treaty) a fost semnat astăzi în cadrul unei întâlniri pe care președinţii celor două state au avut-o la Praga, informează Mediafax. Următorul pas este ca legislaturile naţionale ale ambelor state să reflecte angajamentele tratatului prin ratificarea acestuia. Pentru aceasta documentul trebuie să obţină votul Senatului SUA şi al Dumei de Stat din Rusia.

Printre prevederile noului tratat se găsesc limitarea numărului de focoase nucleare la 1.550 pentru ambele ţări, cu 75 la sută mai puţin decât prevedea precedentul tratat START (1991) şi cu o treime mai puţin decât acordul SORT (2002). Documentul prevede efectuarea de verificări inopinate pentru controlul dezarmării, dar stipulează şi că ambele ţări vor avea puncte de control permanente.

Preşedintele american Barack Obama a apreciat că noul tratat „protejează în continuare interesele esenţiale ale securităţii naţionale" în timp ce „lasă Războiul Rece în urmă, pentru a răspunde noilor provocări într-o manieră nouă," scrie USA Today.

Potrivit agenţiei NewsIn, liderul de la Casa Albă a adăugat că este „optimist că încheierea acestui tratat transmite un semnal în lume că Rusia şi Statele Unite sunt pregătite să preia conducerea" în domeniul neproliferării nucleare.

Noul acord START nu conţine prevederi care să afecteze planurile americane de instalare a unor elemente antirachetă în Europa, deşi se stipulează că ambele ţări se vor consulta în cazul planurilor antibalistice.

„Salutăm măsurile actualei administraţii americane, care a modificat planul antirachetă al administraţiei precedente. Aceşti paşi au facilitat realizarea de progrese. Încă avem anumite disensiuni, dar avem şi voinţa de a le rezolva", a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev.

Rusia s-a oferit să ajute Statele Unite "în dezvoltarea unei reţele globale de apărare antirachetă . Trebuie analizată această posibilitate, ţinând cont de vulnerabilitatea lumii noastre, de ameninţarea teroristă şi de posibilitatea folosirii armelor nucleare de către terorişti", afirmă preşedintele rus.

În seara aceasta preşedintele Traian Băsescu se va afla la Praga pentru o întrevedere a liderilor de stat cu preşedintele american. Pe lângă premierii Poloniei şi Ungariei, Donald Tusk şi Gordon Bajnai, agenţia cehă CTK informează că vor participa şi alţi lideri din Bulgaria, Croaţia, Cehia, Slovacia, Slovenia şi ţările blatice.

În februarie, preşedintele României, Traian Băsescu, a anunţat că România a acceptat să găzduiască rachete interceptoare, în special SM-3 (Standard Missile-3), prevăzute de noua versiune a scutului antirachetă. Washingtonul şi-a confirmat intenţia de a instala interceptorii în România, subliniind că proiectul vizează contracararea unei "eventuale ameninţări" din partea Iranului.

Rusia a ameninţat marţi că s-ar putea retrage din tratatul pentru reducerea arsenalului nuclear dacă rachetele interceptoare americane devin capabile să intercepteze rachetele strategice ruse. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a dat însă asigurări că amplasarea elementelor scutului în România nu constituie o ameninţare imediată.

Noul tratat START înlocuieşte acordul semnat în 1991, care a expirat la 5 decembrie 2009.