Adevărul incomod: Imigranţii nu sunt mai periculoși decât localnicii

305

„Imigranţii sunt periculoși” este una dintre ideile vehiculate tot mai des în campaniile electorale. Totuși această premisă, oricât de convenabilă poate fi pentru unii, nu are susţinere statistică.

Nu există nicio legătură între imigraţie şi nivelul ridicat al criminalităţii, relevă un studiu american desfășurat pe o perioadă de 40 de ani, informează The Independent. O echipă de cercetători din cadrul Universităţii Buffallo din New York a examinat date de recensământ şi rapoarte privind infracţiuni din 200 de oraşe americane, între 1970 şi 2010.

Cercetătorii au ajuns la o concluzie care contrastează puternic cu ceea ce se vehiculează adeseori în spaţiul public. În timp ce numărul imigranţilor crește, numărul anumitor tipuri de infracţiuni asociate lor scade. „Rezultatele demonstrează că infracţiunile nu cresc odată cu creşterea imigraţiei, de fapt numărul furturilor, spargerilor şi crimelor scade în unele locuri unde vin mai mulţi imigranţi”, a declarat dr. Adelman, unul dintre profesorii care a colaborat cu universitatea americană. Faptele antisociale nu pot fi negate, însă „ceea ce încercăm să explicăm este că în comunităţile care trec prin schimbări demografice pe tipare imigraţionale nu au loc creşteri semnificative ale infracţionalităţii analizate de noi”, a adăugat acesta.

Prin concluziile acestui studiu se încearcă construirea unei replici argumentate la politica antimigraţionistă apromovată de administraţia Trump. Un ordin semnat de președinte la cinci zile de la învestirea sa include o clauză care solicită ca, „o dată pe săptămână, să se facă publică o listă cuprinzătoare a acţiunilor penale comise de străini”. În viziunea lui Trump, ordinul a fost emis „pentru o mai bună informare a publicului cu privire la ameninţările la securitatea publică”.

Cei care militează pentru o politică de imigrare mai permisivă au comparat măsura cu „o vânătoare de vrăjitoare”. Ei susţin că Trump îi demonizează pe toţi imigranţii ilegali, prezentându-i drept criminali. În replică, susţinătorii lui Trump spun că „colectarea și publicarea de informaţii exacte cu privire la criminalitatea străinilor ilegali este o obligaţie necesară și de drept a guvernului”, conform lui Bob Dane, purtătorul de cuvânt al Federation for American Immigration Reform. „Această măsură ne permite să obţinem o imagine completă, astfel încât să putem recurge la o politică semnificativă în interes public, pe baza dovezilor empirice, nu pe dispute politice.”

În ciuda acestor argumente, contestatarii președintelui îl acuză de populism, în condiţiile în care ar lipsi dovezile care să susţină ideea unei conexiuni între creşterea numărului imigranţilor și creșterea criminalităţii. De exemplu, Human Rights Watch l-a acuzat pe Trump de „xenofobie” și de „o atitudine extremă”. Măsurile anunţate împotriva imigranţilor „vor devasta familii – inclusiv familii de cetăţeni din SUA – și vor teroriza comunităţi din întreaga ţară”, a spus unul dintre liderii organizaţiei. Cercetătorii de la Buffallo susţin că „este important să ne bazăm politicile publice pe fapte şi dovezi, nu pe ideologii şi afirmaţii ce nu au nicio bază şi care demonizează un segment distinct al populaţiei americane, fără a avea fapte care să susţină acest lucru”.

Frank Sharry, director executiv al grupului America’s Voice, care este împotriva legilor de restricţionare a imigrării, a declarat pentru Fox News că președintele a iniţiat acest demers deoarece „vrea ca poporul american să creadă că cei mai mulţi imigranţi ilegali sunt infractori. Orice expert știe că este adevărat exact opusul, dar președintele vrea să răspândească o mare minciună pentru a justifica ce intenţionează să facă – adică să încerce să forţeze milioane de imigranţi să plece din ţară”, a continuat Sharry.

Studiile anterioare au arătat că este mai probabil ca infracţiunile să fie comise de persoane născute în SUA decât de persoanele născute în străinătate. În ciuda acestor date, președintele american și-a apărat recent poziţia, susţinând că „represiunea asupra imigranţilor clandestini infractori nu este decât respectarea promisiunii mele din campanie”, a scris Trump pe Twitter. „Membri ai unor bande, traficanţi de droguri și alţii sunt pe cale să fie expulzaţi”, a adăugat el. În timpul campaniei a făcut deseori afirmaţii cu privire la imigranţii mexicani, acuzându-i că „aduc droguri. Aduc crima. Sunt violatori, deși unii, presupun, sunt oameni buni.”

Această poziţie clar exprimată și asumată în timpul campaniei electorale i-a adus lui Trump multe voturi. „Viaţa fiului meu a fost luată de un străin ilegal”, a spus una dintre victimele imigraţiei, Maria Mendoza, al cărui fiu, Brandon, ofiţer de poliţie în Arizona, a fost ucis de un imigrant ilegal care conducea în stare de ebrietate. „E timpul să avem o administraţie căreia îi pasă mai mult de americani decât de imigranţii ilegali.”