Spre extrema dreaptă – Explicaţia unei nebunii politice

Ca pendulul unui ceas stricat care bate de 12 ori când este doar ora 11, acul busolei care indică nordul politic în Europa poposește puţin prea mult la dreapta înainte să se orienteze. Jocul săltăreţ al micuţei săgeţi care parcă nu știe unde să se așeze ne tot dă emoţii în ultima vreme. Ce vor...

România, pe locul 2 în topul ţărilor care înregistrează un exod al creierelor

Ţara noastră se află pe locul 10 în ce privește intensitatea fluxului migraţiei către ţările G20 și pe locul 2, după Kazahstan, la creșterea numărului de emigranţi cu educaţie și calificare, în primul deceniu al acestui secol, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD).

Cu faţa spre viitor, cu sufletul spre trecut

Nimic din ce trăia în America nu era ca în visul ei, cu excepţia casei angajatorilor săi, care arăta exact ca în calendarul adus de tatăl ei la întoarcerea din război. Uneori, izbucnea în plâns chiar și la masă, pentru că, atunci când ești mamă, ai vrea să împarţi tot ce e mai bun cu...

Numărul migranţilor daţi dispăruţi s-a dublat

56.800. Acesta este cel mai recent bilanţ al numărului de migranţi care au murit sau au fost daţi dispăruţi în timp ce încercau să ajungă din ţara de origine în ţara în care sperau să poată să trăiască o viaţă decentă.

Macron: Europa revine la ingredientele politice din perioada interbelică

Politicile privind imigraţia continuă să producă dezacorduri în mediul politic internaţional privind cele mai echilibrate abordări asupra chestiunii imigrării legale și clandestine. În timp ce unii politicieni constată că situaţia curentă are un corespondent ameninţător în marea istorie, alţi lideri politici își reduc termenii de comparaţie la istoria naţională recentă.

Românii, a cincea cea mai numeroasă minoritate din Germania

În 2017, în Germania au poposit mai mulţi imigranţi români decât sirieni, confirmând faptul că Republica Federală rămâne o destinaţie atractivă inclusiv pentru cetăţenii statelor Uniunii Europene.

Să înţelegem mai bine migraţia. Câţi oameni și-au părăsit casa și de ce?

Imigranţi, expaţi, solicitanţi de azil, refugiaţi. Aceste denumiri au devenit atât de încărcate de emoţie încât au ajuns să fie folosite deseori ca armă în discursurile politice. Însă ce putem ști astăzi, în mod real, despre fiecare dintre categorii?

Un controversat reality-show despre refugiaţi este pe cale să fie lansat

O emisiune tip reality-show numită „Întoarce-te de unde ai venit!”, care urmărește șase polonezi ce încearcă să urmeze ruta migranţilor în drum spre Europa, a fost criticată de organizaţii umanitare, care au acuzat producătorii de exploatarea suferinţei umane. Emisiunea va fi difuzată de postul polonez de televiziune TVN.

România, ţara unde nu vrei să fii decât în vacanţă

„Pentru un român, a emigra este un mod de a se opera de România.” (Gabriel Liiceanu)

Povestea soţiei unui militar american, deportată după 18 ani de ședere ilegală

Când Alejandra Suarez și-a făcut bagajul, a pus în el 18 ani de vis american și 2 ani de confuzie și resentimente. Femeia de origine mexicană este doar una dintre zecile de mii care așteaptă deportarea ca urmare a înăspririi politicii privind imigraţia, sub administraţia Trump.

O studentă suedeză împiedică deportarea „înapoi în Iad” a unui afgan

Un ideal și un telefon în mână. Doar de atât a avut nevoie Elin Ersson pentru a-și aduna curajul și a protesta de una singură împotriva deportării forţate a unui bărbat afgan. Însă rezultatul gestului ei a fost nu doar succesul protestului, ci și un semnal puternic că suedezii se opun regimului drastic din ţara...

Rasismul, mai puternic decât temerile economice în respingerea imigranţilor

Atitudinea negativă faţă de imigranţi, cultivată de un segment important dintre americanii albi, este catalizată în cea mai mare măsură de prejudecăţile rasiale, nu de „anxietatea privind impactul economic” al imigranţilor. Aceasta este concluzia unui studiu coordonat de politologul Steven V. Miller de la Universitatea americană Clemenson.

Esenţiale azi, 4 iulie

Polonia nu cedează în privinţa reformei judiciare

SUA: „toleranţa zero” a luat sfârșit

SUA a confirmat că separarea copiilor din cauza politicii de „toleranţă zero” s-a încheiat. La aproape două săptămâni după ce președintele Donald Trump a semnat un nou ordin executiv, în sensul stopării practicii, Departamentul de Sănătate și Servicii Umane a confirmat că astfel de separări s-au oprit.

Anul acesta, peste 1.000 de imigranţi s-au înecat în Marea Mediterană

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a anunţat că, în anul 2018, peste 1.000 de persoane s-au înecat în Marea Mediterană, în încercarea de a ajunge din Libia în ţări ale Uniunii Europene.

Timpul în care toată lumea urăște pe toată lumea

Cu toţii am trecut prin momente de reverie, când ne-am imaginat cum ar fi dacă ne-am întâlni faţă în faţă cu vreun politician sau persoană oficială cu care nu suntem de acord (cel puţin). Ce i-am spune? Ce i-am face? Am încerca să o convingem în mod civilizat că greșește? Sau doar ne-am exprima liber...

Esenţiale azi, 21 iunie

România: în 2017, peste 800 de copii au fost părăsiţi în maternităţi și spitale

Esenţiale azi, 31 mai

Polonia și Ungaria pierd un sfert din fondurile UE

Esenţiale azi, 23 mai

Mark Zuckerberg își cere scuze în Parlamentul European

România se depopulează masiv

Cu siguranţă aţi auzit că ţara din care se pleacă cel mai mult, după Siria, este România. Astfel, o singură propoziţie dintr-un raport ONU a făcut înconjurul presei românești, întârind, probabil, și mai mult părerile negative pe care oricum mulţi dintre noi le au despre România, pe principiul: „Fraţilor, la fel de bine am trăi...

Ce motivează gruparea „alt-right”

Manifestarea unei mișcări naţionaliste de extremă dreapta, autointitulată „alt-right”, adică o alternativă la vechea dreaptă, constituie un moment tulburător în societatea și în politica americană, în special după atacul de la Charlottesville, și tot mai mulţi comentatori încearcă să înţeleagă ce anume motivează acest grup.