Începe Conferinţa de la München: „Suntem în cel mai fragil moment de la al Doilea Război Mondial”

488

„Post adevăr, post occident, post ordine” este titlul documentului de lucru al Conferinţei de Securitate de la München, ce se desfășoară în perioada 17-19 februarie 2017 în capitala bavareză. Se prefigurează zile grele pentru lumea democratică.

„Post-adevăr, post-Occident, post-ordine” este titlul documentului de lucru al Conferinţei de Securitate de la München, ce se desfășoară în perioada 17-19 februarie 2017 în capitala bavareză. Se prefigurează zile grele pentru lumea democratică.

Încă din documentul de lucru al conferinţei, autorii lui dezvăluie la ce ne-am putea aștepta în acest an – „posibilul final al vechii ordini mondiale”, comentează DW. Ordinea mondială ar fi pusă sub semnul întrebării de criza democraţiilor liberale, de teroarea jihadistă, de tensiunile din zona Pacificului, dar și din Orientul Mijlociu, la care se adaugă vidul de putere lăsat în urmă de SUA, care optează pentru o abandonare a securităţii internaţionale. La eveniment participă în mod tradiţional şefi de stat şi de guvern, lideri ai unor organizaţii internaţionale, experţi de renume.

Având în vedere provocările actuale, conferinţa este considerată de către analiști una dintre cele mai importante întruniri pentru securitatea mondială. Direcţiile de discuţie vor face din această ediţie un eveniment foarte important pe harta geopolitică a acestui an, conform Rador. Participanţii vor aborda viitorul relaţiilor transatlantice, NATO și UE, criza din Ucraina și războiul din Siria, potrivit organizatorilor. În pregătirea evenimentului, preşedintele conferinţei, ambasadorul Wolfgang Ischinger, spunea într-un interviu pentru Time că 2017 ar putea fi anul cu cele mai importante consecinţe pentru Europa după anul căderii zidului Berlinului sau poate chiar după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Deja în introducerea raportului, Ischinger a declarat că situaţia la nivel mondial este mai fragilă ca oricând de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Este posibil ca lumea să se afle în faza de trecere spre era post-occidentală, adică la finalul unei ordini mondiale liberale, dominată până acum de Occident. Nu sunt vizate doar conflictele internaţionale, ci și evoluţiile din interiorul statelor, mai ales din cele democratice.

Printre motivele semnalate de autorii documentului sunt fragilitatea Uniunii Europene, o nouă ordine a fluxului informaţional și noul parcurs al SUA sub mandatul lui Trump. Derapajelor deja existente li se adaugă și prevalenţa știrilor false, a căror forţă de penetrare s-a demonstrat cu ocazia alegerilor prezidenţiale americane. Aici există multiple implicaţii, printre care și faptul „că încrederea oamenilor în mass-media se erodează în continuare”, se susţine în document.

Fragilităţii interne cu care se confruntă spaţiul democratic i se adaugă și o lipsă de cooperare între statele membre ale Uniunii Europene pentru contracararea eficientă a terorismului. Nu este pentru prima oară când se discută despre soarta UE în termeni ultimativi. „Proiectul european poate da înapoi şi poate chiar să dispară, dacă nu avem grijă de el. Avem în mod imperativ nevoie de mai multă Europă pentru a face faţă provocărilor. Iar dacă Europa nu-şi va demonstra capacitatea de a răspunde la provocarea momentului – nu numai cea economică, ci şi cea de securitate –, atunci proiectul european va lua sfârşit, pentru că ţările membre nu îl vor mai dori”, sublinia premierul Franţei cu ocazia conferinţei de securitate de anul trecut. Această situaţie vine după ce,, în 2015, Comisia Europeană a transmis un document către toate instituţiile europene, intitulat „Agenda europeană pe securitate”, prin care se reitera nevoia unui răspuns coordonat al Uniunii Europene în contextul ameninţărilor complexe.

Lunile au trecut, iar problemele s-au amplificat. Pe acest fond, specialiștii estimează că suntem tot mai aproape de a se decide viitorul UE, iar valorile democratice care au fost considerate o garanţie a supravieţuirii europene sunt ameninţate tot mai mult şi din interior, şi din exterior. „Nu este nicio exagerare să spunem că viitorul Uniunii Europene se află într-o balanţă”, este constatarea lui Ischinger.

Sloganul „O Europă sigură într-o lume mai bună”, la care făcea apel Javier Solana, în calitatea sa de înalt reprezentant pentru politica externă și de securitate comună, era un reper al strategiei europene de securitate adoptată în 2003. Între timp, viziunea aceasta optimistă pare să se disipeze. „Uniunea Europeană poate ieși din 2017 mai solidă, dacă supravieţuiește”, se titrează pe site-ul Conferinţei de la München.