Esenţiale azi, 17 august

98

Patru avioane au aterizat urgent după o ameninţare cu bombă

Patru avioane au aterizat de urgenţă după o ameninţare cu bombă

Patru aeronave aparţinând companiei aeriene LATAM Airlines și Sky, din Chile, au fost nevoite joi să aterizeze de urgenţă în Chile și în Peru, în urma unei ameninţări cu bombă. Bagajele pasagerilor și cabinele au fost percheziţionate de autorităţi.

Merkel va oferi mai mult ajutor în problema imigranţilor

Cancelarul german, Angela Merkel, a recunoscut că landurile germane au nevoie de asistenţă la nivel federal privind repatrierea imigranţilor care nu au primit drept de azil și a promis că va oferi acest ajutor. Asigurarea, făcută în cadrul unei vizite oficiale în landul Saxonia, a fost însoţită de afirmaţia că „anul 2015 nu trebuie să se repete”.

India va plăti asigurarea de sănătate a cetăţenilor săraci

Circa 500 de milioane de persoane vor beneficia de asistenţă medicală gratuită după ce prim-ministrul indian, Narendra Modi, a declarat că India își poate atinge potenţialul doar dacă are o populaţie sănătoasă. Programul, denumit „Modicare”, va acoperi cheltuielile de sănătate a familiilor sărace, până la plafonul de 7.100 de dolari pe an. În India, salariul anual pe cap de locuitor este de 1.900 de dolari.

Canada trimite în România 135 de militari

Forţele Aeriene canadiene au anunţat că vor trimite în România 135 de militari şi 5 avioane multirol F/A-18 Hornet, pentru participarea la misiuni de poliţie aeriană ale Alianţei Nord-Atlantice. Misiunea canadiană în România se va desfăşura în perioada septembrie-decembrie 2018, în cadrul Operaţiunii Reassurance, contribuţia Canadei la activităţile NATO în centrul şi estul Europei. Militarii vor fi detașaţi la Baza Aeriană „Mihail Kogâlniceanu”.

Armata americană își dublează efectivul din Norvegia

Numărul puşcaşilor marini desfăşuraţi de armata americană în Norvegia va fi ridicat la 700 de la 1.330. Aceștia vor fi mutaţi mai aproape de graniţa norvegiano-rusă, într-o mișcare calificată la Moscova drept „în mod clar neprietenoasă”, în ciuda asigurărilor ministrului norvegian de externe, Eriksen Soereide, care a insistat că această prezenţă militară nu vizează Rusia.

Cutremur cu magnitudine 5,3, în centrul Italiei

Mai multe persoane au fost evacuate după un seism produs joi seară și având ca epicentru localitatea Montecilfone, din provincia Campobasso. Primarul localităţii Montecilfone a anunţat că nu există pagube majore. Seismul a fost resimţit de asemenea în Abruzzo, Molise, Puglia şi chiar în Roma, Napoli şi în Salerno.

Schimb de replici diplomatice între SUA și Turcia

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Steven Mnuchin, a declarat joi că Washingtonul este pregătit să impună mai multe sancţiuni Turciei dacă pastorul american Andrew Brunson nu va fi eliberat. „Ţin un pastor extraordinar acolo. Este un om nevinovat”, a afirmat preşedintele american, Donald Trump. Miercuri, secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, avertizase că administraţia Trump „nu va uita” felul în care guvernul turc l-a tratat pe pastorul american Andrew Brunson, declarând că Turcia şi-a creat singură probleme financiare. În replică, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat joi că Turcia nu îşi doreşte să aibă dispute cu Statele Unite și că cele două state pot depăşi conflictul, dar nu prin abordarea actuală a Washingtonului.

Papa Francisc, „de partea victimelor” abuzurilor

La două zile de la publicarea raportului Marelui Juriu din Pennsylvania (corp legislativ, separat de Judecătorie, care se constituie pentru a ancheta comportamente cu potenţial infracţional și a decide dacă să fie aduse acuzaţii penale) privind abuzurile sexuale a 300 de preoţi catolici asupra a circa 1.000 de minori, Vaticanul a condamnat abuzurile și a declarat că papa Francisc este „de partea victimelor”.

Angajaţii Google contestă etica unui motor cenzurat la comanda guvernului Chinei

Peste 1.400 de angajaţi Google au semnat o scrisoare care cere înfiinţarea unei „Comisii de Evaluare a Eticii” care să includă reprezentanţi ai angajaţilor obișnuiţi ai companiei. Scrisoarea a fost scrisă pe fondul informaţiilor că Google ar pregăti lansarea în China a unei versiuni cenzurate a motorului de căutare, care să se conformeze cerinţelor guvernului comunist, pentru a-și putea relua operaţiunile locale.

Cea mai bogată ţară din lume: Macao

Macao va deveni cel mai bogat loc de pe Pământ, depășind Qatarul, până în 2020. PIB pe cap de locuitor generat în fosta colonie portugheză va ajunge la 143.116 dolari, în timp ce în Qatar va fi de 139.151 de dolari. Macao este singurul loc din China unde cazinourile funcţionează legal, iar acest lucru a dus la o triplare al PIB-ului pe cap de locuitor din 2001 până astăzi. Luxemburgul, Singapore și Bruneiul completează top 5, în timp ce Irlanda, Norvegia, Emiratele Arabe Unite, Kuweitul și Hong Kongul sunt ţările de pe poziţiile 6-10.