Esenţiale azi, 20 noiembrie

75

Negocierile pentru bugetul Uniunii Europene 2019, fără rezultat

Europarlamentarul Siegfried Mureșan spune că negocierile pentru bugetul UE 2019 s-au încheiat acum fără rezultat, iar principalul responsabil este președinţia austriacă a Uniunii Europene, care nu a reușit să producă consens între cele 28 de state și să aibă o poziţie acceptabilă pentru Parlamentul European. Consecinţa este că procedura bugetară se reia de la zero. De asemenea, există riscul de a se intra în 2019 fără un buget adoptat al UE, iar România, care va prelua președinţia Consiliului Uniunii, ar trebui să fie pregătită să gestioneze o situaţie de criză.

Remaniere masivă a guvernului la iniţiativa Comitetului Executiv PSD

Paul Stănescu este inlocuit de Ilan Laufer la conducerea Ministerului Dezvoltării, Gabriel Leş revine la Apărare, după demisia lui Mihai Fifor, Olguţa Vasilescu trece la Transporturi în locul lui Lucian Şova, Niculae Bădălău preia Ministerul Economiei, înlocuindu-l pe Dănuţ Andruşcă, Marius Budăi va deveni ministru al muncii, la Ministerul Comunicaţiilor Bogdan Cojocaru va fi înlocuit cu Alexandru Petrescu, Ioana Bran pleacă din funcţia de ministru al tineretului, post în care va fi numit senatorul Bogdan Matei, iar la Ministerul Culturii se schimbă titularul, în locul lui George Ivaşcu va fi numit senatorul Daniel Breaz.

Primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, confirmă demisia din funcţia de vicepreşedinte PSD, spunând că este o decizie firească faţă de ce s-a întâmplat în CEx PSD. Aceasta, după ce dimineaţă anunţase că a renunţat la funcţia de preşedinte interimar al PSD Bucureşti ca o formă de protest faţă de „blocarea” alegerilor la această organizaţie în ultimii doi ani.

De la câștigarea alegerilor parlamentare, în decembrie 2016, PSD a schimbat în trei guverne un număr de 21 de miniștri, 6 în Cabinetul Grindeanu, 4 în Guvernul Tudose și 11 de când a fost învestit Executivul condus de Viorica Dăncilă, la 29 ianuarie a.c

Guvernul georgian anulează datoriile bancare a peste 600.000 de cetăţeni

Potrivit premierului Mamuka Bakhtadze, anularea datoriilor le va permite sutelor de mii de cetăţeni „să rupă cătuşele şi să ajungă să desfăşoare din nou o activitate economică la scară largă”. Datoria cetăţenilor georgieni la bănci, organizaţii de creditare sau alte instituţii financiare se ridică la circa 1,5 miliarde de laris (aproximativ 566 de milioane de dolari). Bakhtadze le-a mulţumit băncilor şi altor instituţii financiare care au participat la negocierile cu guvernul.

Eurostat: România, prima în topul ţărilor cu cele mai multe locuinţe cu toaleta în curte

Aproape o treime (29,7%) din locuinţele din România au WC-ul în afara casei, ceea ce ne plasează pe ultimul loc în Europa la capitolul toaletelor moderne, conform Eurostat. Media europeană a locuitorilor care nu au toaleta în casă este de doar 2,4%. România este urmată de Bulgaria (16,7%), Lituania (12,2%), Letonia (10,9%), Estonia (6,1%) și Ungaria (3,9%). Progresul înregistrat în ultimii doi ani de ţara noastră la acest capitol este și el semnificativ. România a înregistrat cea mai mare scădere procentuală a locuinţelor cu toaleta în curte din 2016 încoace.

Cel puţin 2 morţi, 4 persoane dispărute, în urma prăbușirii unui segment de autostradă în Portugalia

Un segment din autostrada dintre localităţile Borba și Vila Vicosa, din centrul Portugaliei, s-a prăbușit luni din cauza ploilor abundente, în urma incidentului decedând 2 persoane, iar alte 4 fiind date dispărute, informează site-ul cotidianului El Pais.

Noi evoluţii în cazul Khashoggi

Pe fondul scandalului internaţional privind uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, mai mulţi membri ai familiei regale saudite fac eforturi pentru a preveni încoronarea prinţului Mohammed bin Salman, au declarat surse apropiate curţii regale, citate de Reuters.

În Europa în schimb, ministrul de externe al Germaniei a declarat că Berlinul a interzis ca 18 cetăţeni saudiţi să pătrundă în spaţiul Schengen, deoarece ar fi suspectaţi că ar avea legătură cu asasinarea jurnalistului.

În tot acest timp, regele Salman se pregătește pentru inaugurarea proiectului Waad Al Shamaal, un oraș de 440 km2, conceput pentru industria minieră și menit să contribuie la diversificarea economiei saudite, dependente de petrol.

Putin: Kremlinul va riposta în cazul retragerii SUA din Tratatul INF

Preşedintele rus a trecut în revistă eventuale măsuri de retorsiune împreună cu Statul său Major şi şi-a reiterat oferta unui dialog cu Washingtonul în acest dosar, scriu agenţiile ruse de presă. Donald Trump a anunţat la 20 octombrie că intenţionează să se retragă din acest tratat, acuzând Rusia că nu-l respectă, ceea ce Moscova dezminte.

Atacuri armate în Denver și în Chicago

O persoană a murit şi alte 4 au fost rănite în urma unor focuri de armă de pe o stradă din centrul oraşului american Denver, anchetatorii aflându-se pe urmele suspectului, a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Un alt atac a avut loc în faţa unui spital din Chicago, după ce un atacator a împuşcat mortal un doctor, apoi a dat buzna în clădire şi a mai ucis o femeie şi un ofiţer de poliţie în timpul unui schimb de focuri. Atacatorul a murit în timpul confruntării cu poliţia, precizează oficialii americani.

Biserica Polonă cere iertare pentru cazurile de pedofilie

La o lună după ce o curte de apel a menţinut hotărârea potrivit căreia Biserica Catolică Polonă este responsabilă pentru infracţiunile comise de unul dintre preoţii săi, Biserica a transmis public scuze către victimele abuzul sexual. Aceeași curte a hotărât și aplicarea unei sume-record reprezentând daunele morale, în valoare de 260.000 de dolari, pe care una dintre victimele abuzului comis de un preot catolic urmează să o primească din partea bisericii.

„Vestele galbene” îşi continuă protestele şi pregătesc blocarea Parisului

Peste 10.000 de „veste galbene” continuau luni operaţiuni de blocare, a treia zi consecutiv, vizând în principal autostrăzi, dar şi depozite petroliere, în timp ce guvernul îşi afişa inflexibilitatea cu privire la politica sa economică legată de preţurile la carburanţi. Mişcarea, al cărei nume vine de la vestele pe care şoferii sunt obligaţi prin lege să le poarte pentru vizibilitate în cazul în care maşinile lor suferă o defecţiune tehnică şi care nu este legată de o organizaţie oficială, a fost coordonată aproape în totalitate pe reţelele de socializare.