Esenţiale de weekend

37

România, campioană europeană la creșterea preţurilor

Conform datelor puse la dispoziţie de Eurostat, România a avut în luna octombrie o creștere a preţurilor de 4,2%, a doua cea mai mare creștere a preţurilor din Uniunea Europeană. După ce rata anuală a inflaţiei a scăzut cu 0,6%, ţara noastră nu mai ocupă primul loc în topul scumpirilor la nivel european. În prezent, cea mai mare rată a inflaţiei este înregistrată în Estonia. La polul opus, cele mai mici creșteri de preţuri s-au înregistrat în Danemarca și în Portugalia.

Minimum istoric la înmatriculările de motoare diesel în Europa

În Europa, înmatriculările de mașini diesel au scăzut la un minimum istoric: aproape o treime din totalul pieţei. Înmatriculările mașinilor pe benzină au ajuns la un nivel record de 57,6% din totalul pieţei auto, după o creștere cu 15,2%. În România vânzările de mașini diesel au continuat să crească. Însă tot în ţara noastră au crescut și înmatriculările de vehicule electrice.

Francezii protestează împotriva măririi taxelor

Peste 200.000 de francezi au ieșit sâmbătă în stradă pentru a protesta împotriva creșterii preţului la carburanţi, care a crescut din cauza majorării taxelor. Forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestaţii mişcării vestelor galbene”. Au avut loc mai multe blocaje în trafic, iar peste 100 de persoane au fost rănite, dintre care 5, grav. O femeie a decedat după ce a fost lovită de o șoferiţă cuprinsă de panică. Șoferiţa îşi ducea fiica la medic când manifestanţii au început să lovească cu palmele în maşină – a explicat ministrul de interne. Potrivit oficialilor, 52 de persoane au fost reţinute, dintre care 38 se află în arest preventiv.

Macron pledează pentru o relansare a Europei

Președintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut în cadrul vizitei sale la Berlin ca Germania să deschidă împreună cu Franţa o nouă etapă în construcţia europeană, pentru a garanta pacea și a împiedica „alunecarea în haos”. „Lumea noastră este la răscruce de drumuri”, a explicat acesta, avertizând cu privire la riscul ca „naţionalismul fără memorie” şi „fanatismul fără repere” să preia controlul. Zilele trecute, un număr de 500 de tineri din 48 de ţări din Europa, Africa şi Orientul Mijlociu s-au întâlnit la Berlin pentru a discuta despre apărarea păcii şi întărirea coeziunii globale.

Căsătoria gay a fost legalizată în Costa Rica

Potrivit unei decizii a instanţei constituţionale din Costa Rica, începând cu anul 2020, cuplurile gay din ţară vor avea dreptul să se căsătorească. Decizia va fi publicată săptămâna viitoare în Monitorul Oficial. Hotărârea instanţei, „care confirmă neconstituţionalitatea articolelor care interzic căsătoria civilă egală, reprezintă un mare pas înainte spre egalitate”, a declarat președintele Carlos Alvarado Quesada, care a preluat mandatul în luna mai.

CIA: Jamal Khashoggi a fost ucis la ordinul prinţului saudit

CIA a ajuns la concluzia că prinţul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a ordonat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Evaluarea SUA contrazice versiunea saudită a uciderii lui Khashoggi și poate pune în pericol eforturile președintelui Trump de a proteja legăturile cu prinţul Mohammed și cu Arabia Saudită. Oficialii saudiţi au negat vehement implicarea prinţului în acest asasinat. O purtătoare de cuvânt a ambasadei saudite a declarat că „afirmaţiile din această presupusă evaluare sunt false. Vom continua să tot auzim diferite teorii fără să vedem baza primară pentru aceste speculaţii”.

Președintele Chinei va vizita Coreea de Nord

Preşedintele chinez, Xi Jinping, are în plan ca anul viitor să efectueze o vizită în Coreea de Nord la invitaţia lui Kim Jong-un, au anunţat sâmbătă oficiali din Coreea de Sud. Xi a fost informat de către omologul său sud-coreean că a primit o invitaţie oficială din partea liderului nord-coreean.

România are cea mai mică piaţă de carte din Europa

Piaţa de carte din România însumează doar 60 de milioane de euro, fiind cea mai mică din Europa și la jumătate faţă de cea a bulgarilor. În plus, aproape jumătate dintre români nu au citit niciodată o carte și doar 13% din populaţie alocă timp pentru cititul a două cărţi pe lună.

Mai mult de 9.000 de deţinuţi au fost eliberaţi în ultimele 10 luni

De la începutul anului până la sfârşitul lunii octombrie au fost eliberaţi aproape 11.000 de deţinuţi, dintre care peste 9.000 în baza Legii nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu, iar peste 8.800 de persoane au ajuns în detenţie, a informat Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

La 13 noiembrie se înregistra un deficit peste 3.100 de locuri. Potrivit ANP, penitenciarele cu cel mai mare grad de supraaglomerare sunt Penitenciarul Vaslui (166,97%), Penitenciarul Brăila (154,54%), Penitenciarul Târgu Jiu (151,83%), Penitenciarul Bucureşti-Jilava (150,95%), Penitenciarul Miercurea-Ciuc (150,48%).