Președintele Trump declară război comercial Chinei

218

Președintele Donald Trump a semnat joi un memorandum prezidenţial care va impune tarife de 50 de miliarde de dolari pentru importurile din China și care va porni un război economic între cele două puteri.

Trump, care a promis în timpul campaniei electorale din 2016 că va proteja muncitorii din SUA de concurenţa neloială, a ameninţat în mod repetat că va impune tarife masive de până la 45% pentru bunurile chinezești. SUA a luat această măsură pe baza a ceea ce consideră „dovezi” că ţara asiatică încalcă normele privind proprietatea intelectuală şi transferurile de tehnologie. „Aceasta este prima dintre multele sancţiuni comerciale pe care le vom aplica”, a declarat Trump la momentul semnării memorandumului.

Taxele și restricţiile de investiţii vor fi impuse în urma anchetei „Secţiunea 301” a Reprezentanţei Comerţului din SUA privind presupusa deturnare a proprietăţii intelectuale a SUA de către China.

Eissenstat a declarat că ancheta demonstrează în mod clar practici incorecte din partea Chinei, care obligă investitorii americani să transfere tehnologiile-cheie în firme chinezești.

„Reprezentanţii comerţului din SUA se vor întâlni și vor avea o perioadă în care vor identifica și vor întocmi o listă cu produsele chinezești care vor fi afectate de majorarea tarifelor. Multe dintre aceste domenii sunt cele în care China a căutat să obţină avantaje prin achiziţia inechitabilă și transferul forţat de tehnologie de la companiile din SUA, stabilind propriul avantaj competitiv într-un mod incorect”, a declarat reporterilor Everett Eissenstat, director adjunct al Consiliului Economic Naţional.

În plus, Trump a făcut apel la Trezoreria Statelor Unite să propună măsuri care ar putea restricţiona investiţiile chineze în Statele Unite și i-a cerut Chinei să-și micșoreze excedentul comercial anual cu Statele Unite cu 100 de miliarde de dolari. China a înregistrat un excedent comercial de 375 miliarde dolari în anul 2017. De asemenea, SUA vor urmări litigii în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului pentru a aborda practicile de licenţiere discriminatorii ale Chinei.

Bursele americane au înregistrat pierderi după anunţarea deciziei. „Bursele din toată lumea au pierdut deja o mie de miliarde de dolari din cauza deciziilor lui Trump. El crede că, atunci când Statele Unite au deficit comercial, cineva păcăleşte SUA. El nu înţelege că acest lucru se întâmplă pentru că americanii consumă prea mult şi economisesc prea puţin, de aceea ne împrumutăm la celelalte ţări”, a declarat Jeffrey D. Sachs, unul dintre cei mai cunoscuţi economiști americani, lider în lupta împotriva sărăciei.

Administraţia Trump are în vedere tarifele punitive de până la 60 de miliarde de dolari pentru tehnologia informaţiei, a servicilor de telecomunicaţii și produse de consum, inclusiv asupra unor articole non-tech, cum ar fi încălţămintea și îmbrăcămintea, a raportat săptămâna trecută Reuters. O posibilă taxare a produselor de larg consum, cum ar fi electrocasnicele și articolele vestimentare, a alarmat grupuri din industria de profil din SUA, care au avertizat că efectele măsurilor adoptate se vor reflecta în creșterea costurilor de trai pentru familiile americane și vor bloca creșterea economică.

Președintele Camerei de Comerţ din SUA, Thomas Donohue, a declarat că o astfel de acţiune va avea un impact negativ asupra efectulului benefic pe care americanii l-au simţit în urma măsurilor care au intrat în vigoare în acest an și care au vizat reducerea impozitelor. Alţi experţi în comerţ mai spun și că tarifele unilaterale stabilite de SUA pentru China ar încălca angajamentele asumate de SUA faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului.

Măsurile vor determina în mod sigur China să reacţioneze prin impunerea propriilor tarife pe anumite bunuri din SUA sau prin renunţarea la achiziţionarea de anumite soiuri de soia și alte cereale, dar și a altor produse, cum ar fi aeronavele Boeing și echipamentele de construcţie Caterpillar.

Taxarea produselor chinezești nu este singura decizie politică ce stârnește îngrijorare. În aceeași zi, Donald Trump a anunţat creșterea cu 25% a taxelor pe importurile de oţel și cu 10% a celor de aluminiu. Însă președintele american a spus că vor fi scutite mai multe ţări aliate, printre care Australia, Argentina, Brazilia, Coreea de Sud și ţările membre UE, fără a da detalii despre criteriile folosite pentru a lua aceste decizii. Statele Unite importă majoritatea oţelului din Canada, Brazilia, Mexic și Coreea de Sud, ceea ce ar însemna că „două treimi din importul de oţel și 54% din cel de aluminiu nu vor fi afectate de noile tarife”, a calculat Joshua Bolten, președintele unei asociaţii din care fac parte directorii celor mai mari companii americane.

Economiști, politicieni și reprezentanţi ai sindicatelor și-au exprimat îngrijorarea cu privire la aceste bariere comerciale și a potenţialelor efecte negative. „Noile obstacole în calea comerţului liber nu numai că duc în direcţia greșită, dar subminează cea mai bună oportunitate de a transforma pozitiv viaţa a miliarde de oameni săraci din lume și de a aduce beneficii în valoare de mii de miliarde de dolari în fiecare an. Istoria recentă demonstrează avantajele economiilor deschise pentru comerţul liber. În mod uimitor, în ultimii 20 de ani, proporţia populaţiei lumii care trăiește în sărăcie extremă a fost aproape înjumătăţită”, a subliniat Bjørn Lomborg, profesor la Copenhagen Business School.