Trump se folosește de „armele” lui Putin?

398

Înaintea surprizei oferite de alegerile prezidenţiale, marele Kasparov anunţa că „Trump ar fi un dar din cer pentru Putin”.

Unii se întreabă, chiar foarte serios, dacă nu cumva Putin și Trump sunt excesiv de asemănători. „Atât Trump, cât și și Putin utilizează dezinformarea pentru a comunica mesaje de frustrare, divizare și, mai presus de toate, de neîncredere, comunicându-le ascultătorilor să nu aibă încredere în nimeni. Ambii resping cu îndrăzneală adevărul și nu iau în considerare faptele”, acuză pe un ton acid o jurnalistă americană, considerând că, pentru Trump, ca și pentru Putin, realitatea este ceva care poate fi modelat sau respins atunci când nu mai este convenabil. „Acum, depinde de instituţiile S.U.A., de mass-media și de poporul american să declare că o lume în care faptele nu contează nu este și lumea în care vrem să trăim”, este concluzia jurnalistei care se alătură altor voci nemulţumite. În opinia ei, Trump apelează la aceleași tehnici de propagandă și manipulare pe care continuă să le utilizeze cu mare succes și Putin.

Acuzaţia unei părţi a presei americane face trimitere directă spre ultimele evenimente care au pus într-o lumină negativă campania lui Trump. CIA ar fi comunicat că Moscova a intervenit în modul de desfășurare al alegerilor. Pe măsură ce campania prezidenţială din 2016 se derula, oficiali guvernamentali ruşi au contribuit la efortul lui Donald Trump de a câştiga alegerile, a declarat un oficial american sub condiţia anonimatului. Serviciile secrete americane bănuiesc că Rusia n-a vrut numai să submineze democraţia americană, ci chiar să îl ajute pe Trump să învingă.

La scurt timp, viitorul locatar al Casei Albe a negat veridicitatea acestei informaţii, susţinând că „este ridicol. Cred că nu e decât o altă scuză. Nu cred aşa ceva”, și i-a acuzat pe membrii Partidului Democrat că ar fi autorii acestor zvonuri. Situaţia a devenit cu atât mai tensionată, cu cât echipa sa de campanie nu a avut ezitări să amintească că experţii CIA sunt „cei care au spus că Saddam Hussein avea arme de distrugere in masă”. Evident, nici Rusia nu a rămas datoare cu negarea tuturor acuzaţiilor. „Este absurd, nu există nicio şansă ca cineva să creadă acest lucru”, a replicat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. „Exact despre aceste fapte, Donald Trump şi Vladimir Putin spun acelaşi lucru”, a acuzat Michael Hayden, un fost director CIA. Aceste poziţii similare au creat impresia că între Trump și Putin nu ar fi multe diferenţe semnificative.

Se deschide astfel o zonă sensibilă de discuţie cu privire la folosirea negării ca o modalitate de a submina realitatea. În psihologia manipulării, negarea reprezintă o abordare chiar banală. Efectele ei se amplifică pe măsură ce evidenţei faptelor i se răspunde cu acuzaţii la adresa adversarilor. Rusia are expertiză în acest gen de abordare. Atunci când Kremlinul a ocupat Crimeea, Putin a negat. Când soldaţii ruși au trecut graniţa ucraineană, opinia publică internaţională s-a confruntat cu aceeași negare. Același lucru s-a întâmplat în războiul din Siria. Putin a promis că luptă împotriva ISIS. Realitatea s-a dovedit a fi diferită. Bombe rusești au lovit bazele militare ale rebelilor. Negarea a fost amplificată de acuzaţii la adresa occidentalilor, în special a americanilor.

În momentul de faţă, în  Statele Unite ale Americii spiritele sunt agitate. Iar reacţiile proaspătului preşedinte ales sunt deranjante „fiindcă, în loc să ordone imediat formarea unei comisii de anchetă independente, Trump încearcă să minimalizeze problema cu mesaje lejere pe Twitter”, spune Ines Pohl, corespondenta DW la Washington. De parcă nu ar fi destul, noul şef al Casei Albe optează pentru varianta jocurilor riscante, anunţând că refuză să participe la şedinţele zilnice ale serviciilor secrete, invocând că nu are nevoie să audă mereu aceleaşi informaţii, formulate în alte cuvinte.