Portoricanii au votat: ţara lor va deveni al 51-lea stat american

57

Majoritatea cetăţenilor din Puerto Rico s-au pronunţat în favoarea planului ca teritoriul lor să devină al 51-lea stat american, în cursul unui referendum ce a avut loc săptămâna aceasta.

Cetăţenii s-au pronunţat în proporţie de 54% în favoarea alipirii la SUA, în cel de-al patrulea referendum pe această temă, din ultimii 45 de ani. Anterior, referendumurile din 1967, 1993 şi 1998 nu au reuşit să adune o majoritate de voturi pentru ca referendumul să fie validat, informează site-ul BBC.

Însă, până ce steagul Statelor Unite va mai primi o stea, Puerto Rico mai are de aşteptat. Următoarea etapă este aprobarea măsurii în Congresul american şi votul din partea preşedintelui Barack Obama. Acesta a declarat că nu se va opune adăugării celui de-al 51-lea stat.

Puerto Rico este teritoriu american din 1898. În prezent, moneda naţională este dolarul american, iar portoricanii au paşaport american. În condiţiile în care Puerto Rico va deveni parte integrantă a Statelor Unite, cetăţenii vor primi cetăţenie americană, dar vor fi nevoiţi şi să plătească taxele federale, de care acum sunt scutiţi.