Ziua Americii – sărbătorire fără precedent

17

Anul acesta a avut loc cea mai extravangantă sărbătorire a zilei de 4 iulie, informează Associated Press. Cea de-a 235-a aniversare a semnării Declaraţiei de Independenţă a fost marcată și de știrea falsă că președintele american a fost împușcat.

Oamenii simpli au sărbătorit pe stradă sau în case, candidaţii republica la prezidenţiale au exploatat ocazia, la Casa Albă a fost o aniversare dublă iar campionii consumului de hot-dog au avut o nouă ocazie de a-și demonstra capacităţile.

În New York zeci de mii de oameni s-au adunat în Manhattan pentru a vedea focul de artificii de deasupra râului Hudson. Aici pirotehniștii au activat peste 40.000 de rachete într-o adevărată coregrafie multicoloră. A fost interpretat celebrul imn Amazing Grace după care o serie de artificii aurii au marcat recunoștinţa faţă de victimele și eroii de la 11 septembrie. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât pentru prima oară în ultimul deceniu războiul împotriva terorismului a fost marcat de victoria capitală împotriva cunoscutului terorist Osama ben Laden.

În capitala SUA mii de americani s-au adunat la Washington Monument, în timp ce alţii au preferat destinaţiile de vacanţă, de la plajele din Hawaii la pârtille din munţii din California și Colorado. Dacă unii au sărbătorit evenimentul în cazinouri, în alte state s-au păstrat tradiţii vechi de decenii, când zeci de persoane depun jurământul obţinând cetăţenia americană. Nu au lipsit celebrele întreceri în care se mănâncă hot-dog, campionii de anul acesta devorând în 10 minute 62 de hot-dog (bărbaţi), respectiv 40 (femei). Fata cea mare a președintelui american și-a sărbătorit ziua, fiind cea de-a 13-a aniversare pentru Malia Obama, iar candidaţii republicani la prezidenţiale au folosit ocazia pentru a face campanie împotriva lui Obama.

Știrea care a dat fiori utilizatorilor de Internet a fost aceea că președintele american ar fi fost împușcat. Un grup de hackeri au preluat contul de Twitter al binecunoscutei televiziuni de știri Fox News și au anunţat că Barack Obama este mort. Fox News este poziţionată împotriva președintelui american și are cea mai mare cotă de piaţă, cu peste 2 milioane de telespectatori în prime-time, mult peste rivalii de la CNN și MSNBC.

Contul @foxnewspolitics anunţa „Știre de ultimă oră: @BarackObama asasinat, cele două împușcături i-au fost fatale." Grupul care a revendicat deturnarea contului s-a prezentat ca fiind The Script Kiddies. Vicepreședintele Fox News Digital a declarat că televiziunea va cere explicaţii de la Twitter și va lua măsuri suplimentare pentru a preveni accesul neautorizat. Serviciile secrete americane s-au mobilizat imediat pentru a ancheta cazul, a informat AFP.