Brazilia pune la dispoziţie teste pentru diagnosticarea rapidă a HIV

34

Pe 1 decembrie a fost Ziua Mondială a SIDA, ocazie cu care autorităţile braziliene au anunţat lansarea unei campanii, împreună cu ONU, de promovare a testării rapide pentru HIV.

Sesiuni de training au fost organizate toată săptămâna în Brazilia, de către reprezentanţii de la 40 de organizaţii nonguvernamentale, pentru a crește rezervele de teste rapide în mijlocul segmentului de populaţie care este cel mai expus la riscul de infecţie.

Inovaţia constă în faptul că testarea este simplă și rapidă, iar rezultatele reies în aproximativ 20 de minute, cu 99% acurateţe, scrie pe site-ul ONU. Folosind puţină salivă, oricine va putea să îşi stabilească discret şi imediat diagnosticul.

Nimeni „nu mai are nevoie să meargă la dispensar, nici să aştepte timpul necesar pentru a obţine rezultatul unui examen normal", a explicat Fabio Mesquita, directorul Departamenului SIDA al ministerului Sănătăţii, citat de agenţia de presă Brasil.

Obiectivul guvernului brazilian este de a permite mult mai rapid îngrijirea persoanelor suferinde de SIDA prin tratarea cu antiretrovirale a tuturor adulţilor seropozitivi, inclusiv cei al căror sistem imunitar încă nu este afectat și de a reduce cu 96% riscul contaminării.