SUA anihilează cea mai mare reţea de trafic de droguri din lume

98

Zeci de membri ai celei mai mari reţele de trafic de cocaină din întreaga lume au fost arestaţi în Columbia și alte ţări sud-americane. Operaţiunea a fost coordonată de Agenţia Anti-Drog și Serviciul de Vămi și Imigraţie (ICE) al SUA.

   

    Agenţi ICE, citaţi de The Telegraph și de CBS News, operaţiunea „Malurile Pacificului" a vizat reţeaua care controla mai mult de jumătate din importurile ilegale de droguri din SUA. În ultimii 7 ani, pe străzile americane, reţeaua a distribuit aproape o tonă de cocaină în valoare de 24 de miliarde de dolari.

    Grupul de crimp organizată avea la dispoziţie chiar și o flotilă de submarine artizanale, în valoare de 1 milion de dolari fiecare, care transportau drogurile către mexic, de unde apoi ajungeau în SUA, Europa, Africa și Asia. De asemenea, reţeaua beneficia de un lanţ de laboratoare ultrmoderne ascunse în jungla andină. Profiturile reţelei erau atât de mari că nu puteau să spele toţi banii.

    Ancheta a pornit în septembrie 2009, când agenţii ICE au descoperit într-un container cu îngrășământ 28 de milioane de dolari, bani gheaţă, pe care traficanţii încercau să-i scoată din Columbia.