America lui Trump, pași fermi spre extremism?

265

„Donald Trump și susţinătorii săi ar putea distruge America chiar dacă Trump va pierde alegerile”, titrează o publicaţie online, sugerând astfel existenţa unor temeri conform cărora cea mai puternică ţară din lume înaintează pe un traseu străin de tradiţia politică a părinţilor fondatori. Cu sau fără Trump, America deja a devenit periculoasă prin tendinţele pe care le manifestă.

„Avem o oportunitate minunată, care ar putea să nu mai vină niciodată, la momentul potrivit”. Este declaraţia mai mult șocantă decât incitantă a preşedintelui Partidului Nazist American și îl vizează pe Trump. „Dacă Trump câştigă, va fi o reală oportunitate pentru naţionaliştii albi, care vor începe inteligent să construiască de la această bază”, a declarat Suhayda la o emisiune de radio.

Liderul extremist este convins că declaraţiile lui Donald Trump din campanie indică faptul că „viziunile noastre nu sunt atât de nepopulare”. Suhayda nu este primul militant al supremaţiei albilor care-şi manifestă sprijinul pentru Donald Trump. Anterior, Rachel Pendergraft, coordonatorul naţional al Partidului Cavalerilor, cu rădăcini în Ku Klux Klan, a declarat că acum este un bun prilej pentru a atrage noi recruţi.

Extremismul, o variantă politică la modă

Privită în ansamblu, se poate constata că situaţia din spaţiul american nu este izolată. Extremismul face ravagii și pe bătrânul continent. Această situaţie ar trebui să alarmeze pe toată lumea, indiferent de gradul de afinitate faţă de lumea politică. Președintele executiv al Fundaţiei Eurisc, Liviu Mureșan, consideră că ameninţarea teroristă necesită un răspuns combinat din partea autorităţilor și a populaţiei. El atrage atenţia că, în lipsa unor măsuri urgente, Europa poate aluneca spre fenomene de tip Ku Klux Klan. „Tineretul nemulţumit, lipsa unor locuri de muncă sau anumite orientări de dreapta care se manifestă acum tot mai mult în vestul Europei pot să ajungă la niște evoluţii care să ne aducă aminte de ceea ce s-a întâmplat în Statele Unite în secolul trecut, cu formaţii organizate de tip Ku Klux Klan.”

Trump și abordarea extremă

Pe parcursul unei săptămâni, gafele lui Trump s-au ţinut lanţ. Miliardarul a dat afară din sala în care ţinea un discurs electoral un copil care plângea. Anterior, l-a atacat dur pe tatăl unui soldat american musulman ucis în Irak. Apoi a insistat că alegerile vor fi „fraudate”. Pot fi adăugate multe alte aspecte în aceeași direcţie. Acest comportament ciudat i-a făcut pe mulţi să speculeze că Trump încearcă să își saboteze propria campanie. Totuși, nu există niciun motiv pentru a crede că miliardarul încearcă în mod intenţionat să piardă, consideră un jurnalist pe platforma Quartz. Pe la începutul anului, Trump s-a lăudat că „ar putea sta în centrul New York-ului și chiar dacă ar împușca pe cineva tot nu și-ar pierde susţinătorii”. Această declaraţie poate oferi cheia descifrării atitudinii lui Trump. Încă de la început, campania sa a testat limitele de loialitate ale susţinătorilor săi și ale toleranţei faţă de bigotism, ameninţări și minciuni.

Aparent, discursul lui Trump a prins deoarece ar implica mult patriotism. Este suficientă o evaluare deschisă a versiunii lui Trump despre patriotism pentru a fi sesizat pericolul din spatele cortinei.  Miliardarul s-a promovat ca un „american adevărat”, cel care va pune „America întâi” și căruia îi pasă de „americanii uitaţi”. Nu pare deloc interesat de bunăstarea musulmanilor, mexicanilor sau a altor americani care nu fac parte din zona creștinismului de culoare albă. Nu este însă clar dacă chiar îi pasă și de aceștia din urmă. În opinia jurnalistului american, „Trump nu vrea să facă America grozavă din nou. El vrea să distrugă America în așa fel încât să o poată reconstrui singur.” De aici ar deriva acuzaţiile dure la adresa lui Trump. Nu puţini sunt speriaţi de valenţele de dictator pe care pare să le etaleze. Poate că nu întâmplător, 50 de republicani care au exercitat funcţii importante în aparatul american de securitate l-au acuzat pe Trump, care, în opinia lor, ar fi „cel mai periculos preşedinte din istoria SUA”. S-ar putea însă la fel de bine ca totul să fie doar un joc bine regizat, care să corespundă unui tip de așteptare publică. Nu este exclus ca, după alegeri, abordarea să fie substanţial diferită. „Aş fi extrem de îngrijorat dacă preşedintele Trump ar guverna în conformitate cu limbajul folosit de candidatul Trump, în timpul campaniei”, spunea Michael Hayden, fost director al CIA şi NSA.

În această privinţă rezidă toată problema. În opinia unor analiști, indiferent de rezultatul alegerilor, daunele sunt deja produse. Campania lui Trump a arătat cât de multe efecte negative pot fi realizate de către un singur om și cât de ușor extremismul poate fi comercializat și acceptat, la nivel de colectivitate. Iar SUA pare destul de vulnerabilă în faţa virusului limbajului extrem.