Anul acesta, peste 1.000 de imigranţi s-au înecat în Marea Mediterană

115

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a anunţat că, în anul 2018, peste 1.000 de persoane s-au înecat în Marea Mediterană, în încercarea de a ajunge din Libia în ţări ale Uniunii Europene.

Doar în ultimele zile, cel puţin 500 de migranţi au murit înecaţi, după ce mai multe ambarcaţiuni s-au scufundat în Marea Mediterană.

„Asistăm la o creştere alarmantă a numărului de decese în largul coastelor Libiei. (…) Reţelele de traficanţi exploatează lipsa de speranţă a emigranţilor”, a declarat Othman Belbeisi, şeful misiunii regionale a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi a declarat că a fost „șocat” de numărul deceselor și a cerut acţiuni urgente pentru reducerea pierderilor de vieţi omenești. Cancelarul german, Angela Merkel, va încerca, duminică, să convingă liderii europeni să se pună de acord asupra unei politici comune privind migranţii, deși șansele ei de a câștiga sprijin din toate cele 28 de state membre sunt considerate slabe.

La începutul acestei luni, ministrul italian de interne, care este antiimigrare, Matteo Salvini, a promis că nu va mai permite acostarea navelor caritabile care transportă migranţii în Italia. De altfel, Italia a refuzat să permită acostarea în oricare din porturile sale a navei Aquarius, care avea la bord 629 de migranţi. După ce a fost refuzată și de Malta, ambarcaţiunea a fost preluată de Spania, conform declaraţiei premierului spaniol.