SUA: „toleranţa zero” a luat sfârșit

153

SUA a confirmat că separarea copiilor din cauza politicii de „toleranţă zero” s-a încheiat. La aproape două săptămâni după ce președintele Donald Trump a semnat un nou ordin executiv, în sensul stopării practicii, Departamentul de Sănătate și Servicii Umane a confirmat că astfel de separări s-au oprit.

De asemenea, conform unui ordin emis de un judecător din California, reunificarea familiilor separate trebuie să se facă în termen de 30 de zile sau în termen de 14 zile, în cazul în care copilul are mai puţin de 5 ani.

În timpul Administraţiei Obama, în general, solicitanţii de azil trebuiau să participe la un interviu, în cadrul căruia încercau să convingă autorităţile că se confruntă cu o ameninţare de persecuţie în ţara de domiciliu. Dacă treceau de interviu, aceștia erau liberi și așteptau o audiere, cu excepţia cazului în care erau consideraţi factori de risc pentru zborurile cu avionul sau un pericol pentru societate.

Însă, sub administraţia Trump, solicitanţii de azil din 5 birouri ale ICE (Imigraţie și Executare Vamală), din Detroit, El Paso, Los Angeles, Newark și Philadelphia, sunt reţinuţi fără speranţa de a fi eliberaţi.

Pe fondul acesta, James Boasberg un judecător federal de la Washington, a hotărât că guvernul nu poate reţine în mod arbitrar persoanele care solicită azil. „Guvernul nu poate aplica măsuri de detenţie asupra solicitanţilor de azil în scopul de a descuraja oamenii să vină în Statele Unite pentru a solicita azil”, a declarat directorul juridic adjunct al ACLU (Uniunea Libertăţilor Civile Americane), Cecillia Wang.