Afganistanul condamnă femeile la viol și alte violenţe domestice

458

O nouă lege aprobată de parlamentul afgan le va permite bărbaţilor să își atace soţiile, fiicele, surorile, cumnatele fără niciun fel de teamă, pentru că de acum înainte nimeni nu va putea demonstra că sunt vinovaţi.

Sahar Gul, o adolescentă de 15 ani a fost ţinută captivă într-un subsol de către socrii ei, unde a fost bătută, torturată și arsă, pentru că a refuzat să se prostitueze. Acum, socrii ei sunt în închisoare, pentru o perioadă de cinci ani. Dar dacă legea ar fi fost aprobată în 2012, ei nu ar mai fi fost condamnaţi. Dacă legea ar fi fost aprobată mai devreme, doctorii care i-au tratat corpul sângerând și ars nu ar fi putut depune mărturie în favoarea ei.

Naziba, de 16 ani, a fost violată de tatăl ei și ar fi fost condamnată să trăiască în continuare cu acest abuz, dacă mama și unchii ei nu ar fi făcut pasul curajos de a depune mărturie împotriva lui la proces. Cu toate astea, dacă legea ar fi fost în vigoare atunci, li s-ar fi interzis să depună mărturie, iar tatăl ei ar fi continuat să o violeze și în prezent, scrie Guardian.

Acestea sunt doar câteva dintre cazurile apărate de Organizaţia WAW (Women for Afghan Women), care atestă că 90% dintre cele 10.000 de fete și femei pe care le ajută din 2007 au fost victime ale abuzului domestic. Ele au fost violate, bătute, vândute, înfometate și mutilate, de cele mai multe ori de către unul sau mai mulţi membri ai familiei.

Guardian prezintă un sondaj realizat de Global Rights în 2008, care atestă că 87% dintre femeile afgane au trecut prin cel puţin o experienţă de acest gen, iar 62% prin multiple experienţe. Cu toate astea, parlamentul afgan tocmai a aprobat o lege care le interzice atât membrilor familiei, cât și doctorilor sau altor martori să depună mărturie împotriva acuzatului. Legea i-a fost trimisă președintelui Karzai pentru a o semna.

Se pare că în primă instanţă senatorii ar fi vrut doar o versiune mai moderată a legii, care să nu mai oblige rudele să depună mărturie într-un caz în care le este frică și nu doresc asta. Însă ceea ce a aprobat parlamentul este o lege care interzice orice mărturie.

După ce au eșuat să blocheze legea în parlament, militanţii pentru drepturile femeilor vor să îl determine pe președinte să o suspende. Activiștii Grupului de Asistenţă Umanitară pentru Femeile și Copiii din Afganistan speră să repete succesul unei campanii din 2009, care a forţat președintele să schimbe o lege conform căreia violul marital era un drept al soţului.

Dar de atunci, Karzai a prezidat peste o serie de măsuri ce consolidează conservatorismul. Doar în ultimul an parlamentul a blocat o lege ce ar fi redus violenţele împotriva femeilor, în timp ce Ministerul Justiţiei a venit cu propunerea de a reintroduce lapidarea ca pedeapsă pentru adulter.