Fumatul crește riscul tinerelor de a dezvolta cancer la sân

188

Pe lângă multiplele afecţiuni grave cauzate de fumat, experţii de la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson au observat că ţigările pot crește semnificativ riscul tinerelor sub 40 de ani de a dezvolta o anumită formă de cancer la sân.

„Riscurile asociate fumatului sunt numeroase și bine cunoscute. Acest studiu se poate adăuga cunoștinţelor noastre, sugerând că, în ceea ce privește cancerul la sân, fumatul poate crește riscul dezvoltării celui mai comun subtip molecular de cancer mamar, dar nu influenţează riscul apariţiei unora dintre cele mai rare și mai agresive subtipuri", a declarat coorodnatorul studiului, dr. Christopher Li.

La studiu au participat aproape 1.000 de femei cu vârste cuprinse între 20 și 44 de ani, diagnosticate cu cancer la sân. Dintre acestea, 778 sufereau de o formă des întâlnită, mai puţin agresivă, de tumori mamare, denumită estrogen-receptor pozitiv (ER pozitiv). Alte 182 de paciente sufereau de un tip agresiv de cancer la sân și mai rar întâlnit, cunoscut și drept cancer triplu-negativ. Eșantionul studiat a fost completat de aproape 1.000 de femei care nu sufereau de cancer.

În urma rezultatelor, experţii nu au observat vreo asociere între fumat și dezvoltarea cancerului triplu-negativ. În schimb, pacientele care au fumat un pachet de ţigări zilnic, pe o perioadă de cel puţin 10 ani aveau un risc crescut, de 60%, de a dezvolta forma comună de cancer, ER pozitiv, faţă de cele care fumau mai puţine ţigări. Mai mult, pacientele care au fumat timp de 15 ani aveau un risc cu 50 de procente mai mare de a dezvolta această formă de cancer, faţă de femeile care au fumat pe o perioadă mai scurtă de timp, scrie Reuters.

Cu toate că și alte studii anterioare au descoperit o asociere între cancerul la sân și fumat, încă sunt necesare cercetări viitoare care să demonstreze existenţa legăturii. Dr. Geoffrey Kabat, epidemiolog la Universitatea Yeshiva, este de părere că studiile în acest sens nu sunt „foarte consistente". „Știm că fumatul este nociv și cu cât începi să fumezi mai de timpuriu și mai des, cu atât îţi va fi mai rău pe fondul mai multor efecte, dar rolul fumatului în ceea ce privește cancerul la sân nu este clar", a declarat expertul pentru Reuters. În ceea ce privește studiul recent, dr. Kabat, care nu a participat la experiment, dar care studiază impactul fumatului asupra dezvoltării cancerului mamar, este de părere că nu toate efectele observate sunt suficient de clare ori semnificative.

Recent, Direcţia de Sănătate Publică din SUA, Surgeon General, a publicat un raport în care a arătat că fumatul poate afecta „aproape toate organele din corp". Pe baza cercetărilor, experţii au notat 13 tipuri de cancer cauzate de ţigări, două dintre acestea fiind adăugate recent pe listă: tumorile coloreclate și cele ale ficatului. Pe listă nu apare cancerul de sân, însă sunt menţionate tumorile laringelui, esofagului, orofaringelui, cancerul traheei, bronhiilor și plămânilor, cel de stomac, de pancreas, de rinichi, de uretră, de col uterin, de vezică sau leucemia mieloidă acută. Ţigările provoacă și alte boli cronice, de la diabet, pneumonie și afecţiuni cardiovasculare până la probleme legate de reproducere.

Foto: stockvault.net