Americanii se pregătesc pentru modificarea genetică a bebelușilor

499

Cercetătorii americani vor să înceapă experimentele pe oameni pentru a crea bebeluși modificaţi genetici, prin combinarea ADN-ului a trei oameni. Demersul lor face parte din încercare de a eradica bolile moștenite.

Procedura mai este cunoscută și sub denumirea de „three-parent IVF" sau modificarea ovocitului și a fost dezvoltată de Shoukhrat Mitalipov, de la Universitatea de Știinţe și Sănătate Oregon din Portland. Această tehnică le-ar putea permite specialiștilor să înlocuiască ADN-ul mitocondrial posibil mutat din ovulul mamei cu ADN-ul mitocondrial normal din ovulul nefertilizat al unei donatoare, scrie Scientific American. Înainte de a fi implantat gravidei, ovulul donatoarei va fi fertilizat folosind lichidul seminal al tatălui.

La final, bebelușul născut în urma acestei proceduri va purta o mică parte din materialul genetic al femeii donatoare, alături de ADN-ul celor doi părinţi ai săi. Cu toate acestea, copilul va păstra o mare parte din caracteristicile fizice ale mamei și tatălui, potrivit oamenilor de știinţă, scrie Bloomberg.

„Odată ce faci această schimbare, dacă în urma procesului se va naște o femeie și va avea copii, schimbarea este transmisă mai departe, așa că este pentru totdeauna. Acesta este un teritoriu necunoscut; noi nu știm ce înseamnă. Schimbarea permanentă a liniei germinale nu a mai fost făcută până acum și nu știm ce se va întâmpla în generaţiile viitoare", a declarat Phil Yeske, de la United Mitochondrial Disease Fundation, pentru Bloomberg.

Pentru a fi testată pe oameni însă, această metodă are nevoie de aprobare din partea Federaţiei Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA). Discuţiile cu FDA au început de marţi și vor dura timp de două zile.

„Lucrul la care trebuie să se gândească FDA este că aceasta nu este o procedură de reparare a bolilor mitocondriale. Este proiectată pentru a oferi mai multe opţiuni unei femei care este purtătoare a unei boli", a declarat prof. Vamsi Mootha, de la Harvard Medical School, Boston, citată de Bloomberg.

Dacă metoda va fi aprobată, ea ar putea contribui la prevenirea unor boli rare, transmise genetic, care afectează unul din 5.000 de oameni din întreaga lume, scrie Scientific American.

Procedura naște însă și îngrijorări, în special în ceea ce privește latura etică. De exemplu, Marcy Darnovsky, directorul executiv al Centrului pentru Genetică și Societate, a ridicat problema utilizării metodei, în viitor, pentru modificarea anumitor caracteristici umane, precum abilităţile sportive sau coeficientul de inteligenţă.

Anterior, metoda a fost testată doar pe maimuţe, iar rezultatele au fost promiţătoare. În urma experimentului au fost născuţi 4 macaci, iar starea lor de sănătate a rămas foarte bună la trei ani de la naștere.

De asemenea, cercetătorii care au dezvoltat tehnica de modificare genetică a bebelușilor, folosind combinarea ADN-ului a trei persoane, au reușit să creeze embrioni umani prin aceeași metodă, potrivit studiului lor publicat în jurnalul Nature.

Primii bebeluși cu ADN modificat, ce conţine genele a trei persoane, s-au născut deja. Primul dintre aceștia a fost adus pe lume în 1997. Subiectul a născut o serie de dispute în jurul consecinţelor etice și biologice ale modificării genetice umane. „Cercetătorii cred că organismul uman este alcătuit din piese de Lego, în care piesele de ADN pot fi adăugate sau scoase după plac, fără a afecta celelalte părţi ale sistemului. În realitate, genomul uman este mai degrabă un ecosistem şi toate părţile sale relaţionează între ele şi sunt în echilibru", a declarat profesorul Sheldon Krimsky , preşedintele Consiliului pentru Genetică Responsabilă.  

Foto: stockvault.net