Lupta pentru supravieţuire a fetelor afgane

2069

Președintele Afganistanului Hamid Karzai a ordonat arestarea talibanilor care au participat luni la execuţia publică a unei femei afgane acuzată de adulter.

Unul dintre bărbaţii prezenţi la execuţie a filmat totul. Femeia a fost împușcată în cap de 5 ori, cu o pușcă automată, în ţipetele mulţimii extaziate. Spectatorii scandau „Trăiască mujahedinii afgani" (luptătorii islamişti), un nume pe care talibanii îl folosesc pentru ei înşişi.

Videoclipul obţinut de Reuters a cauzat o stare de șoc printre oficialităţi, care au fost încă o dată martori ai faptului că talibanii impun legea, chiar la câţiva kilometri de capitală. Execuţia a ridicat întrebări despre ce se va întâmpla cu femeile afgane și cu drepturile lor, după retragerea trupelor americane în 2014.

Karzai a condamnat execuţia și a ordonat poliţiei să aresteze și să pedepsească pe toţi cei implicaţi, inclusiv cei care au filmat, relatează CNN.

Oficialii cred că femeia a fost executată din cauza a doi comandanţi talibani care aveau o dispută din cauza ei. Amândoi ar fi avut o oarecare relaţie cu femeia și pentru a salva aparenţele au acuzat-o de adulter și într-o oră au și executat-o. Conform guvernatorului din provincia unde au avut loc evenimentele, cei doi comandanţi au fost la rândul lor omorâţi de către un al treilea comandant.

Viaţa de victimă

În aceste circumstanţe, CNN publică poveștile a încă două femei afgane care poate ar fi preferat execuţia publică, decât suferinţele prin care au trecut ele.

Mumtaz este victima unui bărbat orgolios, care a decis că dacă nu poate fi a lui, atunci nu va fi a nimănui. După ce părinţii fetei i-au refuzat cererea de căsătorie, bărbatul a strâns mai mulţi prieteni, au intrat peste familie și i-au bătut pe toţi, iar pe Mumtaz au ţinut-o cu forţa, în timp ce el îi turna acid pe faţă. Câţiva dintre bărbaţii implicaţi au fost arestaţi, dar nu și cel resposanbil pentru mutilarea feţei și a vieţii fetei.

Gul a fost vândută în căsătorie la doar 13 ani. După ce nu a putut să rămână gravidă, familia soţului a început să se plângă că nu este bună de nimic. Au încetat să îi mai dea de mâncare, au încuiat-o în subsolul casei și au pus-o să se prostitueze. Când a refuzat, au început să o tortureze, să o bată, să arunce apă clocotită pe ea, să îi smulgă unghiile. Familia soţului a fost condamnată la 10 ani de închisoare, iar soţul ei a fugit.

Mumtaz și Gul locuiesc acum împreună cu alte femei afgane într-un centru special pentru femei care au fost abuzate. Unele dintre ele trăiesc acolo de ani de zile, cu copiii lor, pentru că pur și simpul nu au unde să se ducă. Poveștile lor ilustrează încă o dată starea fragilă a femeilor din Afganistan. Organizaţiile pentru drepturile omului spun că în general condiţiile s-au îmbunătăţit odată cu prezenţa americanilor, dar că încă sunt multe cazuri de femei tratate inuman.

„Din 2001 s-au înregistrat niște progrese importante. Acum sunt cu 2 milioane mai multe fete în școli, decât erau când a căzut regimul taliban. Mortalitatea infantilă a scăzut, speranţa de viaţă a crescut. Dar în continuare, este mult mai puţin decât ceea ce speră oamenii," a declarat Heather Barr de la Observatorul pentru Drepturile Omului din Afghanistan, pentru CNN.

Griji pentru viitor

Un studiu realizat de Global Rights în 2008 a scos la iveală faptul că 87% dintre femeile afgane sunt victime ale violenţei domestice.

„Multe femei își dau foc, se aruncă în râuri sau se sinucid în alte feluri, pentru a scăpa din această situaţie. Este ceva ce noi nu vedem, deoarece se întâmplă în familiile lor," a declarat un parlamentar afgan, Fawzia Kofi, care luptă pentru a atrage atenţia guvernului asupra problemelor cu care se confruntă femeile din Afganistan.

Recunoscând problemele, președintele Karzai a semnat o legislaţie care să ducă la eliminarea actelor de violenţă împotriva femeilor, despre care militanţii pentru drepturile femeilor spun că este bună, dar că implementarea este proastă.

Kofi își face griji pentru ce se va întâmpla cu femeile după ce forţele internaţionale și trupele NATO se vor retrage.

Participarea femeilor afgane la viaţa politică a crescut în ultimii ani, timp în care s-au înregistrat și progrese în ceea ce privește respectarea drepturilor și educaţia, susţine organizaţia neguvernamentală Oxfam, citată de Mediafax.

Viitorul acord de pace cu talibanii ameninţă însă cu o revenire la vechile obiceiuri. „Odată cu retragerea iminentă a forţelor internaţionale, există un risc ca Guvernul afgan să sacrifice drepturile femeilor pentru a putea ajunge la un acord politic cu talibanii şi alte grupuri rebele înarmate," se arată în comunicatul emis de organizaţie.

Niciun articol afișat