Restaurantul care sfidează prejudecăţi, pentru a-i salva pe afgani

183

Afganistanul furnizează 90% din stupefiantele produse în întreaga lume. În 2010, producţia afgană de stupefiante era mai mare decât totalul producţiei la nivel mondial din anul 2000. Cu o astfel de producţie, nu e de mirare peste un milion de afgani sunt dependenţi de opiate, potrivit Oficiului ONU privind Drogurile și Infracţionalitatea. Tocmai de aceea, restaurantul pentru foști dependenţi e o iniţiativă revoluţionară.

Laila Haidari a împrumutat 26.000 de dolari pentru a lansa acest proiect. Visul ei îndrăzneţ a fost să creeze o platformă de reabilitare pentru afganii dependenţi de droguri. Așa că un restaurant în Kabul i-a părut o idee bună.

Haidari plănuiește să angajeze foști dependenţi de droguri, recrutaţi prin intermediul adăposturilor pe care le conduce, oferindu-le celor care se luptă cu drogurile o șansă de a-și reconstrui vieţile. „Taj Begum" sau „Coroana Femeii" este numele restaurantului care ar putea fi un model de acţiune în ţara lovită de sărăcie și război, în care obţinerea unui tratament pentru dependenţă este o utopie.

Ţara ultra-conservatoare îi stigmatizează pe consumatorii de droguri, dar nu le furnizează soluţii. Aici a dorit să intervină Haidari. Și cele două femei care lucrează deja pentru ea sunt o încurajare că merită să spere. „Am obosit să folosesc droguri pentru că nu mai pot face faţă hărţuririi oamenilor," a declarat pentru Reuters Masoma January, una dintre chelneriţele restaurantului. „Acum sper să pot trăi fără droguri. Mă gândesc la copiii mei. N-au nicio vină. Nu vreau ca trecutul meu să aibă un efect distructiv și întunecat asupra vieţilor copiilor mei," a mai spus Jan.

Afacerea lui Haidari mai este îndrăzneaţă și din alt punct de vedere. În Afganistan, mulţi se opun prezenţei femeilor în mediul de afaceri. Așa a fost și soţul lui Haidari, care a intentat divorţ atunci când a aflat de planurile soţiei sale.

În prezent, 35 de bărbaţi, patru femei și patru copii locuiesc în adăposturile administrate de Haidari. Nu mai puţin de 17 foști dependenţi lucrează în restaurantul ei, inclusiv muzicianul Abdul Ali, care a fost dependent de droguri timp de zece ani. „Pur și simplu vreau să îmi ţin prietenii ocupaţi cu muzica, pentru a-i convinge să renunţe la droguri și să se bucure de viaţă," a declarat el.