Cele mai importante relaţii de viitor: SUA-Rusia-China

2031

Tot mai mulţi experţi militari şi politici sunt de acord că relaţiile între SUA şi Rusia şi între SUA şi China devin un factor cheie pentru relaţiile internaţionale la nivel mondial. Este un nod strategic în care Statele Unite par a fi cele mai defavorizate.

Nu este o veste nouă că Statele Unite nu sunt într-o relaţie prea fericită cu niciunul dintre aceşti doi parteneri, cu care se chinuie să întreţină relaţii diplomatice bazate pe un oarecare nivel de încredere.

Relaţiile dintre Statele Unite şi China au foarte multe faţete, fiecare cu problemele ei. Obama a încercat anul acesta, în timpul vizitelor liderilor chinezi în SUA, să se apropie de China, încercând totodată să menţină o poziţie de superioritate. Obama a atras atenţia asupra drepturilor omului şi a atenţionat China „să respecte aceleaşi reguli" din punct de vedere economic, ca oricare altă ţară. Însă nu a reuşit decât să irite un guvern de care este depedent pentru propria existenţă.

China a întrecut SUA în producţia industrială şi în volumul de exporturi şi se preconizează că va ajunge din urmă PIB-ului SUA până în 2016-2018, egalând și cheltuielile militare până în 2025. În momentul de faţă State leUnite îşi retrag soldaţii din Irak şi se pregătesc pentru Afganistan, în timp ce acasă au de-a face cu un deficit bugetar de proporţii catastrofale. Conform estimărilor experţilor, SUA sunt nevoite să împrumute 30 de cenţi pentru fiecare dolar cheltuit din bani publici în anul fiscal 2013, şi asta de la China, în principal.

Deşi discuţiile dintre cele două ţări s-au învârtit în jurul economiei şi drepturile omului, Washingtonul este din ce în ce mai îngrijorat de capacităţile militare ale Chinei, care este capabilă să îţi protejeze singură teritoriul şi să îşi extindă perimetrul de siguranţă în regiunea Pacificului. Pentru prima dată, în acest an, Statele Unite au introdus o schimbare importantă în strategia militară, numind China, alături de Iran, drept posibil inamic.

De asemenea, anul trecut, SUA au acuzat pentru prima dată, oficial, China şi Rusia, că ocupă poziţiile de top în rândul celor care fură informaţii tehnologice, economice şi militare. SUA nu se tem doar de capacitatea militară a Chinei, ci şi de posibile atacaturi cibernetice asupra sistemelor de comandă de la Pentagon. În ediţia de iunie a revistei Aviation Week & Space Technology, oficiali americani de top, au spus că într-un conflict de scurtă durată între cele două ţări, rezultatul nu ar fi deloc favorabil pentru americani.

Conflictul între SUA şi China se extinde şi la alte ţări, unde şi Rusia este implicată. Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a acuzat China că ajută Coreea de Nord să îşi crească capacitatea nucleară. China este singurul aliat major al Phenianului, cu legături militare şi economice care datează de la originile comuniste ale celor două naţiuni, iar Rusia al doilea aliat, care tocmai i-a iertat 90% din datoria de stat.

O altă ţară în care Rusia şi China îşi apără influenţa, împotriva Statelor Unite şi ale aliaţilor ei, este Siria, unde în ciuda unui război civil ce durează de un an de zile, cele două ţări apără regimul Assad împotriva unei intervenţii militare străine, blocând totate rezoluţiile înaintate la Consiliul de Securitate ONU. Toată situaţia a adus SUA şi Rusia într-un nou fel de război rece, cele două ţări fiind văzute ca polii de putere în această chestiune.

În prezent Rusia se vrea neutră faţă de o alianţă cu SUA sau una cu China, dar apropierea faţă de China este inevitabilă. Rusia mai are o problemă nelămurită cu Statele Unite în privinţa scutului antirachetă, avertizând mereu că va recurge la măsuri militare, dacă nu va ajunge la un acord cu Statele Unite și NATO în această privinţă.

Problemele sunt atât de multe şi profunde, şi antipatiile atât de vechi, încât acest triunghi strategic s-ar putea dovedi oricând butoiul de pulbere care va aprinde lumea întreagă la întrezărirea unei scântei.