Un milion de copii afgani sunt dependenţi de opiu

73

Aproximativ un milion de copii afgani sunt dependenţi de opiu, la vârste din ce în ce mai fragede, din cauza faptului că părinţii le oferă acest drog în loc de mâncare sau medicamente.

Din cauza sărăciei şi a lipsurilor, mulţi dintre părinţii afgani le dau copiilor opiu în loc de mâncare sau pastile, făcându-i, în felul acesta, dependenţi de acest drog. Părinţii spun că este singura metodă de a-i linişti atunci când le este foame sau de a-i adormi atunci când nu se pot ocupa de ei, fiind ocupaţi cu munca, notează digi24.ro.

La rândul lor şi părinţii sunt dependenţi de opiu. Ei îl folosesc drept calmant sau pentru a-şi creşte capacitatea de efort. Acest lucru nu este o noutate, deoarece consumul de opiu este o veche tradiţie, potrivit medicului Mohamed Daoud Rated. Numărul dependenţilor de opiu poate creşte în condiţiile în care şi producţia de opiu este din ce în ce mai mare. Anul acesta, plantaţiile de maci au ajuns la un nou record, de 200.000 de hectare.

În Afganistan, există foarte puţine centre de dezintoxicare, iar acestea au doar câteva zeci de locuri. Acest lucru împreună cu sărăcia şi nevoia de a munci îi împiedică pe majoritatea celor afectaţi de dependenţa de opiu să se interneze în centrele de dezintoxicare.

Afganistan este capitala opiului, deoarece produce mai bine de 90% din producţia mondială. Un studiu publicat în British Medical Journal a arătat faptul că există o strânsă legătură între consumul de opiu şi riscul de a suferi de boli precum cancer, boli ale circulaţiei sângelui şi boli respiratorii.