Google Earth arată în timp real situaţia pădurilor la nivel mondial

113

Google Earth a creat o nouă hartă de înaltă rezoluţie, care monitorizează pădurile prin satelit şi în care se poate observa câte au dispărut şi câte au crescut.

Această hartă cuprinde 650.000 de imagini de satelit, captate între anii 2000 şi 2012. Este prima hartă care reflectă schimbările care au avut loc la nivelul pădurilor, în mod consistent şi relevant, potrivit prof. Matthew Hansen de la Universitatea Maryland, coordonatorul echipei care a dezvoltat acest proiect, notează BBC.

Potrivit studiului realizat pe baza hărţii, publicat în jurnalul Science, pe de-o parte, planeta Pământ a pierdut în perioada 2000-2012, 2,3 milioane km pătraţi de pădure, din cauza tăierii copacilor, a incendiilor, a bolilor sau a furtunilor. Pe de altă parte, s-au creat 800.000 km pătraţi de pădure nouă, ceea ce face ca pierderile reale să fie de 1,5 milioane km pătraţi.

Progresul pe care l-a făcut Brazilia în ceea ce priveşte reducerea defrișărilor se compensează cu pierderea pădurilor din ţări precum Indonezia, Malaysia, Paraguay şi Angola. Brazilia este ţara care a redus pierderile la mai bine de jumătate între anii 2003-2004 şi 2010-2011. În schimb, Indonezia a experimentat o creştere îngrijorătoare în ceea ce priveşte defrișările, ajungând la 20.000 km pătraţi în perioada 2011-2012.

Paraguay, Malaysia şi Cambodgia înregistrează cea mai mară rată în ceea ce priveşte pierderea pădurilor. Pierderea pădurilor tropicale, de asemenea, este în creştere, ajungând la 2.100 km pătraţi pe an, potrivit cercetătorilor.

Harta creată de Google Earth va fi actualizată în fiecare an, iar în felul acesta se va putea constata dacă programele de administrare a pădurilor dau rezultate. De asemenea, le va putea permite oamenilor de ştiinţă să analizeze impactul defrișărilor şi cum contribuie acestea la schimbările climatice.