Arabia Saudită creează locuri de muncă special dedicate femeilor

1188

În ciuda dificultăţilor care apar din cauza normelor culturale și a segregării de sex din regiune, un nou proiect curajos le va oferi femeilor din Arabia Saudită mai multe oportunităţi de a intra în câmpul muncii, informează The Atlantic.

Companiile Tata Consultancy Services, India's IT, General Electric și Saudi Aramco plănuiesc deschiderea unui centru de afaceri în Riyadh, care să ofere locuri de muncă femeilor saudite. Până la sfârșitul anului viitor, 400 de femei vor fi angajate, urmând ca în timp, numărul acestora să se mărească la 3.000, a declarat Natarajan Chandrasekaran, directorul executive al Tata Consultancy, pentru Financial Times.

Deși din totalul absolvenţilor de studii superioare, femeile depășesc jumătate, numai 20% dintre acestea ajung să muncească, subliniază The Atlantic. Construirea de locuri de muncă pentru femei în Arabia Saudită poate fi considerată o provocare, pe fondul normelor culturale și a diferenţierii pe criteriul sexului. Astfel, companiile din această regiune sunt nevoite să creeze intrări, secţiuni și toalete separate pentru femei și bărbaţi, lucru care poate conduce la costuri suplimentare importante. Interacţiunile între persoanele de sex diferit pot fi, de asemenea, problematice, născând controverse.

Proiectul, care este primul de acest fel din Arabia Saudită, nu a fost primit până în prezent cu critici negative, lucru care, spune Chandrasekaran, este un semn de deschidere.

De asemenea, cifrele arată o creștere a numărului de femei care lucrează, de la 505.000 în 2009, la 647.000 la sfârșitul anului trecut. Însă există și probleme, legate, de exemplu, de banii pe care acestea îi câștigă. Datele din 2011 oferite de Ministerul Muncii arătau că o femeie care activează în mediul privat câștigă, în medie, 2.824 de riyals (adică aproximativ 750 de dolari). Venitul unui bărbat se ridică la 5.685 riyals. Astfel, salariul femeilor care lucrează ca vânzătoare, bucătărese, în domeniul medicinei sau în mediul academic reprezintă jumătate din cât câștigă un bărbat.