Arabia Saudită ar urma să renunţe la finanţarea moscheilor din alte ţări

Fostul ministru al justiţiei saudite, Mohammed bin Abdul-Karim Issa, ar fi anunţat că ţara sa va înceta finanţarea moscheilor în ţări străine, scrie Middle East Monitor.

Arabia Saudită permite ca femeile să călătorească singure

Femeile din Arabia Saudită pot călători fără un tutore de sex masculin, după ce permisiunea le-a fost acordată prin decret regal, vineri.

Esenţiale azi, 20 noiembrie

Negocierile pentru bugetul Uniunii Europene 2019, fără rezultat Europarlamentarul Siegfried Mureșan spune că negocierile pentru bugetul UE 2019 s-au încheiat acum fără rezultat, iar principalul responsabil este președinţia austriacă a Uniunii Europene, care nu a reușit să producă consens între cele 28 de state și să aibă o poziţie acceptabilă pentru Parlamentul European. Consecinţa este că...

Întâlnire între liderii evanghelici americani și prinţul Arabiei Saudite

O delegaţie formată din lideri conservatori ai Bisericii Evanghelice din Statele Unite s-a întâlnit săptămâna trecută cu prinţul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, la o lună de la moartea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Bărbat arestat în Arabia Saudită pentru că a mâncat alături de o femeie

Un bărbat egiptean din Arabia Saudită a fost arestat după ce un videoclip în care acesta lua micul dejun cu o femeie a devenit viral pe Twitter.

Complicaţii în lumea arabă: Micul stat Qatar, în izolare diplomatică

Qatarul este perceput ca un fel de paria de către ţările arabe, fiind acuzat că finanţează terorismul. În culise jocurile sunt mult mai complicate.

Lupta pentru răzgândirea teroriştilor

Valul uriaş de refugiaţi cu care autorităţile europene încă se confruntă a făcut ca întrebări importante până acum doar pentru analişti politici să capete brusc relevanţă şi pentru europenii de rând. Putem combate terorismul chiar şi într-un climat al corectitudinii politice?

Uber primește 3,5 miliarde de dolari din Arabia Saudită

Fondul de Investiţii Publice din Arabia Saudită a transferat în conturile Uber cea mai mare sumă pe care compania a primit-o vreodată de la un investitor unic: 3,5 miliarde de dolari. Tranzacţia este și un superlativ al investiţiilor publice făcute într-un start-up privat, însă motorul ei este unul cât se poate de atipic pentru astfel...

Premieră istorică în Arabia Saudită: femeile au voie să voteze

Femeile din Arabia Saudită au obţinut, pentru prima dată în istorie, dreptul de a vota în cadrul alegerilor, decizie justificată de autorităţile saudite drept „o schimbare semnificativă către o societate bazată pe participare”.

Portretul deformat al femeii saudite

O informaţie tulburătoare, potrivit căreia o tânără saudită ar fi fost ucisă cu pietre de poliţia religioasă fiindcă avea cont pe Facebook a făcut înconjurul reţelei, revoltând și dezgustând utilizatori din diverse colţuri ale lumii, inclusiv România. Sursele știrii nu pot fi verificate, însă intuiţiile publicului larg despre abuzurile asupra femeii în Arabia Saudită au...

Arabia Saudită creează locuri de muncă special dedicate femeilor

În ciuda dificultăţilor care apar din cauza normelor culturale și a segregării de sex din regiune, un nou proiect curajos le va oferi femeilor din Arabia Saudită mai multe oportunităţi de a intra în câmpul muncii, informează The Atlantic.

Regele Arabiei Saudite ajută cel mai gras bărbat din lume să slăbească

Regele Abdullah al Arabiei Saudite a intervenit personal în cazul unui bărbat, care la 610 kg a devenit unul dintre cei mai grași oameni din lume, pentru a-l ajuta să slăbească.

Arabia Saudită îşi schimbă weekendul în vineri-sâmbătă

Arabia Saudită va schimba zilele de weekend, la presiunea oamenilor de afaceri, pentru a se armoniza cu restul ţărilor din regiune, dar şi cu ţările din vest. Astfel, în loc de joi şi vineri, ca zile libere, cetăţenii din Arabia Saudită vor sta acasă vineri şi sâmbătă.

Temuta poliţie religioasă din Arabia Saudită, inflexibilă la reformă

Șeful poliţiei religioase din Arabia Saudită face reforme considerate liberale de către regatul ultraconservator. Sheikh Abdul Latif a început să restrângă din atribuţiile temutei comisii de monitorizare a respectării moralei islamice pe străzile și în mallurile din Arabia Saudită. Cu toate acestea, incidente precum expulzarea de luna trecută a celor trei bărbaţi sub acuzaţia că...

Ce nu înţeleg occidentalii despre drepturile femeilor saudite

De luni, femeile saudite au voie să circule cu bicicleta, însoţite de bărbaţi și doar în spaţiile special amenajate. Interdicţia totală care fusese plasată de poliţia religioasă a fost ridicată. Deși vestea pare să semnaleze un progres, situaţia femeilor din Arabia Saudită continuă să îi contrarieze pe occidentali.

IKEA a eliminat femeile din catalogul pentru Arabia Saudită

Compania IKEA a beneficiat în ultimele zile de o publicitate masivă, dar negativă. Producătorul de mobilă și-a atras nenumărate critici după ce a acceptat eliminarea din toate pozele catalogului anual destinat Arabiei Saudite a imaginii femeilor, indiferent de ipostazele în care apar acestea, atâta timp cât pot fi văzute porţiuni din...

Arabia Saudită construieşte un oraş doar pentru femei

Guvernul din Arabia Saudită a luat o iniţiativă inedită, prin care vrea să ridice ţara la standarde moderne în ceea ce priveşte integrarea femeilor pe piaţa muncii şi în acelaşi timp să respecte codul islamic sharia. Guvernul va construi un oraş unde să muncească doar femeile.

Prinţ saudit ameninţă cu un program nuclear arab

Dacă Iranul va realiza bomba atomică, Arabia Saudită își va dezvolta propriul program de armament nuclear, a sugerat prinţul Turki al-Faisal, citat de The Guardian.

Video: Arestată pentru că a îndrăznit să conducă

O tânără din Arabia Saudită a fost arestată sâmbătă sub acuzaţia de „incitare a femeilor", după ce a încălcat interdicţia de a conduce mașina.

Consiliul clericilor saudiţi interzice protestele publice

Consiliul clericilor seniori din Arabia Saudită a emis duminică o interdicţie privind protestele publice, de teamă că acestea ar putea încuraja demonstraţii din partea minorităţii musulmane șiite.

Creștini asistaţi de o ambasadă în faţa acuzei de închinare în ilegalitate

Ambasada filipineză din Riyadh (Arabia Saudită), a declarat la începutul acestei săptămâni că oferă asistenţă unui grup de 12 muncitori imigranţi filipinezi, care au fost arestaţi, împreună cu alţi aproximativ 150 de expatriaţi, pentru că s-au adunat pentru o activitate religioasă.