Arabia Saudită permite ca femeile să călătorească singure

226

Femeile din Arabia Saudită pot călători fără un tutore de sex masculin, după ce permisiunea le-a fost acordată prin decret regal, vineri.

Potrivit noii legi, femeile cu vârsta de peste 21 de ani pot să solicite un pașaport fără să aibă aprobarea tutelară a unui bărbat.

De astăzi, toţi adulţi saudiţi pot călători urmând aceiași pași birocratici, informează BBC. De asemenea, decretul regal le permite femeilor, pentru prima dată, să înregistreze naşterea unui copil, căsătoria sau divorţul şi să li se elibereze documente oficiale ale familiei, de asemenea să fie eligibile ca tutore pentru copiii minori.

Legea vizează, în același timp, noi oportunităţi de muncă pentru femei. Sub noua reglementare, toţi cetăţenii au dreptul să muncească fără a fi discriminaţi în funcţie de sex, handicap sau vârstă.

Până astăzi, femeile saudite erau obligate să ceară aprobarea unui tutore bărbat, fie el soţ, tată sau altă rudă de sex masculin, pentru a obţine un pașaport sau pentru a călători în străinătate.

Muna AbuSulayman, un important influencer saudit şi fostă gazdă a unui talkshow, a utilizat reţeaua socială Twitter împreună cu mii de femei saudite pentru a sărbători ceea ce mulţi au descris ca o nouă eră, notează Mediafax.

„O generaţie care creşte complet liberă şi egală cu fraţii ei”, a spus ea, referindu-se la libertatea de a călători.

Prinţul Mohammed bin Salman a relaxat și alte restricţii naţionale privind drepturile femeilor, ca parte dintr-un efort mai amplu. În 2016, prinţul a anunţat că, până în 2030, dorește să transforme economia crescând rata participării femeilor la piaţa muncii de la 22 la 30%.

Însă drumul spre o deschidere mai mare a ţării este unul sinuos și complex. În ianuarie, adolescenta saudită Rahaf Mohammed al-Qunun, în vârstă de 18 ani, a ajuns subiect internaţional de știri după ce a fugit de acasă, dorind să ajungă în Australia. Tânăra, care încă se teme că familia sa o va ucide din cauză că a renunţat la islam, s-a baricadat într-o cameră de hotel din Bangkok de teamă să nu fie trimisă înapoi la familia care o aștepta în Kuweit.

Organizaţia Naţiunilor Unite i-a oferit acesteia statut de refugiat, fiindcă renunţarea la islam este de cele mai multe ori o faptă care se pedepseşte cu moartea în Arabia Saudită. Canada i-a oferit azil lui Rahaf Mohammed al-Qunun.