Bărbat arestat în Arabia Saudită pentru că a mâncat alături de o femeie

147

Un bărbat egiptean din Arabia Saudită a fost arestat după ce un videoclip în care acesta lua micul dejun cu o femeie a devenit viral pe Twitter.

Videoclipul, care a fost marcat pe Twitter ca „având un conţinut sensibil”, îl arată pe bărbatul cu accent egiptean mâncând alături de o femeie purtând un văl burqa, despre care s-a presupus că ar fi saudită. În restaurantele și cantinele din Arabia Saudită, bărbaţii și femeile nu au voie să mănânce în aceeași zonă. Excepţie fac familiile, însă și acestea sunt separate de cei necăsătoriţi și puși să mănânce într-un sector diferit al localului.

Femeile saudite nu au voie să desfășoare aproape nicio activitate în public fără să fie însoţite de un tutore de sex masculin, de obicei tatăl sau soţul, deși și un frate sau fiu poate fi tutore.

Bărbatul egiptean a fost arestat de Ministerul Saudit al Muncii și Dezvoltării Sociale, care l-a acuzat că ar fi „comis mai multe violări [ale legii]” și că și-ar fi „asumat un post destinat exclusiv saudiţilor”.

Hashtagul „un egiptean ia micul dejun cu o saudită” a fost folosit de 113.000 de ori pe Twitter, ajungând în centrul unei dispute culturale, cu mulţi saudiţi acuzând că filmuleţul este o încălcare a „obiceiurilor, tradiţiilor și valorilor”, în timp ce mai mulţi egipteni au remarcat discrepanţele între această arestare și progresele recente pe care Arabia Saudită le-a făcut în privinţa drepturilor femeilor.

O femeie saudită care comenta incidentul pe Twitter spunea că femeia ar trebui și ea pedepsită. „Să râzi așa, să mănânci la serviciu… unde vă sunt limitele?”, scria femeia.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.