Cercetătorii chinezi anunţă încolţirea primei seminţe de bumbac pe Lună

304

Pentru prima dată în istorie s-a reușit creșterea materiei biologice pe Lună: cu ajutorul sondei Chang’e-4, China a trimis pe Lună seminţe de bumbac, care au încolţit, a anunţat Administraţia Naţională a Spaţiului din China.

Sonda Chang’e 4 a reușit prima aselenizare pe partea întunecată a Lunii, atingând scoarţa lunară pe 3 ianuarie și realizând astfel primul pas din planul Chinei de a deveni o superputere spaţială, scrie The Guardian.

Sonda chineză a transportat pe Lună nu doar seminţe de bumbac, ci și seminţe de rapiţă, cartofi, arabidopsis (o plantă din familia muștarului), mostre de drojdie și ouă de musculiţe de oţet, pentru a crea „o minibiosferă simplă”.

Seminţele sunt plasate într-un recipient special din aluminiu, cu un diametru de 16 centimetri și o greutate de 3 kg, care costă aproximativ 1,29 milioane de euro, scrie ziarul South China Morning Post. Întrucât mediul Lunii nu este unul prielnic vieţii, recipientul a fost special conceput pentru a menţine temperatura la aproximativ 25 de grade Celsius și pentru a permite alimentarea plantelor cu apă și nutrienţi.

Potrivit șefului acestui proiect, profesorul Liu Halong, seminţele de bumbac au încolţit deja, astfel încât unul dintre scopurile misiunii – testarea posibilităţii de a crește plante într-un mediu cu gravitate scăzută și cu radiaţii puternice – ar putea fi atins în curând.

Deocamdată însă doar o plantă de bumbac a început să crească, anunţă universitatea, după prezentarea imaginilor transmise de sondă.

Misiunea a realizat primul experiment biologic de pe lună, anunţă Xie Gengxin, decanul Institutului de Tehnologie Avansată de la Universitatea Chongqing, pe blogul universităţii, subliniind că, în timp, prima sămânţă germinată va deveni prima plantă cu frunze verzi de pe Lună.

Liu Halong explică importanţa proiectului pentru obţinerea surselor de hrană pentru astronauţi în timpul lungilor călătorii spaţiale, reducând dependenţa acestora de Pământ, dar și pentru „viitoarea supravieţuire în spaţiu”.

Cartofii ar putea reprezenta un produs alimentar principal pentru astronauţi, bumbacul ar putea fi utilizat pentru îmbrăcăminte, iar rapiţa ar putea fi o sursă de petrol, a explicat profesorul.

O altă misiune a sondei Chang’e 4 este de a studia mediul de pe Lună, radiaţia cosmică și interacţiunea dintre vântul solar și suprafaţa lunară.

Satisfăcută de rezultatele acestui proiect, China anunţă alte 4 misiuni pe Lună – lansarea sondei Chang’e 5 până la sfârșitul anului, pentru colectarea probelor suplimentare de pe Lună; Chang’e 6, care va colecta probe din polul sudic al Lunii; Chang’e 7, urmărind „o explorare cuprinzătoare” a polului sudic, inclusiv topografia, și Chang’e 8, care intenţionează „explorări preliminare pentru ca ţările să creeze împreună o bază de cercetară lunară în viitor”, a declarat Wu Yanhua, șeful adjunct al Administraţiei Naţionale a Spaţiului din China.