Studiu britanic sondează vârsta potrivită pentru începerea vieţii sexuale

1430

Cel mai mare regret al tinerilor britanici activi sexual este că și-au început viaţa sexuală prea devreme, arată o cercetare privind comportamentul sexual al englezilor. Peste o treime dintre fete și mai mult de un sfert dintre respondenţii băieţi, dintr-un eșantion cu vârste între 17 și 24 de ani, au mărturisit că prima dată când au avut relaţii sexuale „nu au fost pregătiţi” pentru acest lucru.

Peste 3.000 de tineri britanici au participat la cel mai recent „Sondaj naţional privind atitudinile sexuale și stilul de viaţă” (Natsal), desfășurat în Marea Britanie între 2010 și 2012. Acest recensământ al atitudinilor faţă de viaţa sexuală are loc aproximativ o dată la un deceniu și oferă o perspectivă utilă pentru autorităţile care construiesc politici publice pentru educaţia sexuală.

Cel mai recent Natsal a arătat că aproape 40% dintre femei și 26% dintre tinerii bărbaţi nu simt că prima lor experienţă sexuală s-ar fi petrecut „la momentul oportun”. Atunci când întrebările au mers mai în detaliu, majoritatea au mărturisit că își doresc să fi așteptat mai mult înainte de a-și începe viaţa sexuală. Puţini dintre respondenţii cu regrete spun că ar fi trebuit să își înceapă viaţa sexuală mai devreme.

Majoritatea au avut primul contact sexual până la vârsta de 18 ani, jumătate dintre respondenţi, între 18 și 19 ani, iar o treime, înainte de 16 ani.

Aproape jumătate dintre respondenţii de sex feminin și circa 4 din 10 respondenţi de sex masculin au înregistrat scoruri reduse la secţiunea sondajului care urmărea să ateste dacă respondentul a luat o decizie informată înainte de a-și începe viaţa sexuală. De exemplu, dacă era suficient de lucid pentru a consimţi la sex sau a nu acţiona împins de presiunea grupului de prieteni din care făcea parte. Aproape 1 din 5 femei și 1 din 10 bărbaţi au mărturisit că nu erau la fel de dispuși ca partenerul atunci când și-au început viaţa sexuală, ceea ce sugerează că unii dintre ei s-au simţit presaţi să meargă mai departe, deși nu își doreau.

Vârsta legală pentru consimţământ nu este un indicator că cineva este pregătit să devină activ sexual, a comentat prof. Kaye Wellings, autorul sondajului Natsal. Cocercetătoarea sa, dr. Melissa Palmer, spunea că, „potrivit descoperirilor noastre, mai degrabă tinerele femei sunt presate de partener să facă sex decât sunt tinerii bărbaţi”. Palmer a afirmat că, deși marea majoritate (9 din 10) a tinerilor folosesc o metodă contraceptivă de încredere la primul raport sexual, este totuși nevoie ca educaţia sexuală în școli să îi echipeze pe adolescenţi cu abilităţi solide de a negocia și de a lua decizii adecvate înainte de prima lor relaţie sexuală.