Diecezele Bisericii Episcopaliene, obligate să oficieze căsătorii gay

673

Acum 7 ani, Biserica Episcopaliană americană devenise cea mai mare biserică din SUA care a aprobat o liturghie de binecuvântare a căsătoriilor între homosexuali, cu 3 ani înainte ca acestea să fie legalizate de Curtea Supremă a SUA. În tot acest timp, Biserica le-a oferit pastorilor libertatea de a decide singuri dacă refuză să oficieze astfel de căsătorii, însă recent s-a revenit asupra acestei decizii.

Capul Bisericii Episcopaliene din Statele Unite, episcopul Michael Curry, care a ţinut și predica principală la cununia prinţului Harry al Marii Britanii cu americanca Meghan Markle, a luat recent măsuri punitive împotriva episcopului William Love, de la dieceza din Albany, New York, după ce acesta a declarat într-o scrisoare oficială că refuză să se conformeze Hotărârii B012 a Bisericii, care a intrat în vigoare la 2 decembrie 2018.

Conform Christian Post, Hotărârea B012 anulează practic o altă decizie, luată în 2015, și care le permitea diecezelor care se opun căsătoriei homosexuale să își menţină refuzul de a le oficia. Conform noii hotărâri, toate diecezele Bisericii Episcopaliene sunt obligate să oficieze căsătorii gay, iar pastorii care se opun și refuză să le oficieze trebuie să găsească un alt pastor disponibil să o facă în locul lor.

Dieceza condusă de episcopul William Love este printre cele afectate de noua hotărâre. Prin urmare, Love a lansat o scrisoare deschisă în care dezaprobă noua hotărâre și anunţă că nu va permite ca astfel de căsătorii să primească binecuvântarea în bisericile din dieceza sa. „Iisus cheamă biserica să Îi urmeze exemplul. Să aibă curajul să spună cu dragoste adevărul despre comportamentul homosexual, chiar dacă nu e corect politic”, spune Love.

Alte opt dieceze sunt afectate de noua hotărâre. Unii dintre episcopii care le conduc au admis diferenţele teologice care există pe această temă și au început să alcătuiască deja liste cu pastorii care ar putea veni să oficieze astfel de căsătorii în diecezele lor. Dieceza din Carolina de Sud a încercat să se rupă de Biserică încă din 2012, dar a intrat într-un proces privind proprietăţi în valoare de 500 de milioane de dolari, care s-a finalizat abia anul trecut.

În primă fază, într-un mesaj oficial, episcopul Curry a confirmat că a luat la cunoștinţă scrisoarea și că îi „evaluează implicaţiile” pentru a putea decide care sunt măsurile potrivite de luat. În final, s-a hotărât o „restricţie pastorală parţială” a episcopului Love, adică i s-a interzis să mai participe în vreo capacitate la procesele disciplinare ale diecezei și în orice caz care implică căsătoriile homosexuale. Printr-o evaluare continuă, restricţia poate fi ridicată sau nu.