China a ajuns pe locul 2 în lumea știinţei

139

China a ajuns pe locul doi în lume din perspectiva numărului de articole de specialitate, publicate în reviste de știinţă. Evoluţia a fost una spectaculoasă, conform unui raport publicat de Royal Society din Londra, citat de AFP.

În top 10 al ţărilor care publică articole de specialitate în reviste de știinţă, majoritatea locurilor sunt ocupate de puteri occidentale. Totuși numărul acestor articole semnate de occidentali scade, și numărul articolelor publicate de autori din China, Brazilia sau India creşte într-un ritm accentuat

În 1999-2003, China era pe locul 6. În perioada 2004-2008 a întrecut Japonia și Marea Britanie și a ajuns pe locul 2, fiind depășită doar de SUA. America se menţine, deși pierde la rândul ei teren. Pe locul 5 este Germania, urmată de Franţa, Canada, Italia, Spania. O altă ascensiune remarcabilă este a Indiei, care ocupă locul 10, venind de pe 13, după ce a scos Rusia din top 10.

În 1996, raportul de articole între SUA și China era de 10-1, cu 292.513 articole americane faţă de 25.474 chineze. În 2008, SUA crescuse la 316.317, în timp ce China înmulţise de 7 ori numărul, ajungând la 184.080. Conform estimărilor, detronarea Americii ar putea avea loc în câţiva ani.

„Ascensiunea Chinei este una care atrage atenţia în mod special", spune raportul londonez. Explicaţia e dată de faptul că China „a crescut semnificativ investiţiile în cercetare și dezvoltare". China a mărit cu 20% anual fondurile pentru acest domeniu, ajungând azi la alocări de peste 100 de miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare. În 2007, fondurile alocate reprezentau de 1,44% din PIB. Raportul afirmă că un număr uriaș de specialiști ies de pe băncile facultăţilor chineze.

„Lumea știinţifică se schimbă și noi jucători apar rapid", confirmă Chris Llewellyn Smith, care a prezidat studiul făcut de Royal Society. „Dincolo de apariţia Chinei, vedem ridicarea unor ţări din sud-estul Asiei și Africa". Raportul Royal Society a fost publicat sub titlul "Knowledge, networks and nations: Global scientific collaboration in the 21st century".