China a aprobat modificarea politicii copilului unic

223

Comitetul Permanent al Congresului Naţional al Poporului (NPC) din China a aprobat, sâmbătă, un document oficial prin care slăbește rigorile controversatei politici a copilului unic, scrie agenţia de presă chineză Xinhua.

Până în prezent, una dintre excepţiile de la regula unicului copil era aplicată în cazul cuplurilor care proveneau din familii cu un singur copil. Noile prevederi le-ar putea permite cuplurilor să aibă doi copii, în cazul în care unul dintre părinţi nu a avut fraţi sau surori.

În urma aprobării rezoluţiei, până la 20 de milioane de cupluri vor deveni eligibile pentru a naște al doilea copil, a declarat Zhai Zhenwu, de la Universitatea din China, citat de Xinhua.

Oficialii de la NPC preconizează că modificarea legislativă ar putea determina o creștere semnificativă a ratei natalităţii în numai trei ani de la intrarea în vigoare. Măsura ar putea fi aplicată cel mai devreme începând cu luna martie a anului viitor. Până la intrarea în vigoare însă, în luna februarie 2014 proiectul va fi supus, potrivit procedurilor legislative, unei alte reviziuri.

Controversata politică a copilului unic este în vigoare în China de aproximativ 34 de ani. Aplicarea măsurii a împiedicat circa 400 de milioane de nașteri, potrivit estimărilor efectuate de guvernul chinez. Pe fondul politicii copilului unic, ţara devine tot mai expusă pericolelor pe care le produce procesul de îmbătrânire a populaţiei și, totodată, se confruntă cu o scădere importantă a ratei natalităţii și a populaţiei apte de muncă.

Deși noua modificare este adusă în scopul prevenirii ameninţărilor care pot apărea pe fondul îmbătrânirii populaţiei din China, „relaxarea politicii copilului unic nu înseamnă sfârșitul planificării familiale", punctează Chi Wanchun, membru al Comitetului Permanent NPC. De asemenea, Jiang Fan, membru al NPC, subliniază pericolele la care este expusă ţara pe fondul creșterii necontrolate a populaţiei. „China are în continuare o populaţie numeroasă. Acest lucru nu s-a schimbat. Multe dintre problemele noastre de ordin social și economic sunt înrădăcinate în această realitate. Nu putem risca scăparea de sub control a creșterii populaţiei", a declarat oficialul.

Odată cu noile măsuri privind politica copilului unic, Comitetul Permanent al NPC a aprobat abolirea taberelor de reducare prin muncă, scrie Xinhua. Practica, denumită „laojiao", este aplicată în China încă din 1957. În mod abuziv, în aceste tabere au fost persecutaţi disidenţii guvernului chinez (de la intelectuali până la membri ai unor grupuri spirituale), notează CNN.