Văduvele din Caucaz, paravanul terorismului înainte de JO de Iarnă

56

Avea 26 de ani şi era văduva a doi terorişti celebri în Caucaz, care şi-au pierdut viaţa în atentate sinucigaşe cu bombă. Acum, Oksana Aslanova, originară din Daghestan - numit de BBC cel mai periculos loc din Europa, a devenit imaginea terorismului. Şi nu chiar întâmplător, într-un atentat sângeros ce are loc cu şase săptămâni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Soci.

Nu se ştie încotro se îndrepta Oksana duminică dimineaţă, cu 10 kilograme de explozibil. Cert este însă că a intrat în panică când a văzut paznicii gării aflaţi lângă detectoarele de metale şi a detonat prematur încărcătura. Explozia a lăsat în urmă 18 morţi, 37 de răniţi şi încă o piesă de puzzle în seria lungă de atacuri teroriste cu rădăcini în Daghestan.

Departe de Volgograd, sfârşitul de săptămână debutase sângeros. Sâmbătă dimineaţă, studenţi susţinători ai mişcării islamiste Fraţii Musulmani au incendiat o clădire a Facultăţii de Comerţ a Universităţii Al-Azhar din Cairo, după arestarea a 250 de manifestanţi islamişti, anunţă autorităţile egiptene. Un student a murit în confruntările dintre poliţie şi simpatizanţi ai mişcării islamiste Fraţii Musulmani, anunţă surse medicale.

Simultan, între Israel şi Liban avea loc un schimb de focuri. Armata israeliană a lansat aproximativ 20 de obuze de artilerie spre sudul Libanului, după un atac cu rachete care a vizat teritoriul Israelului. În plus, Israelul a avertizat că va intensifica represaliile împotriva Libanului în cazul unor noi atacuri cu rachete, după incidentul armat de duminică dimineaţă.

Dar nicio altă ştire nu a primit atâta atenţie din partea mass- mediei ca atacul din gara Volgograd, Rusia. Oksana fusese căsătorită cu Mansur Velibekov, un lider cecen radical, până la moartea acestuia, în 2008. Ulterior, ea a devenit soţia unui alt terorist, Israpil Validzhanov, care a murit în 2011. După acest an, Oksana s-a pregătit pentru a deveni kamikaze şi s-a împrietenit cu Naida Asiyalova, femeia care a pus la cale atentatul terorist din octombrie, tot din Volgograd, soldat cu explozia în trafic a unui autobuz. Oksana a intrat, astfel, în rândul văduvelor de care se teme întrega Europă.

După ce ani la rând Cecenia a fost considerată cea mai periculoasă ţară din Europa, acum Daghestan poartă acest titlu, relatează BBC, într-un reportaj realizat în republica de la Marea Caspică. Daghestanul, regiune în care musulmanii sunt majoritari, fierbe de cel puţin zece ani în chinurile dureroase ale transformării regiunii în stat islamic. Atacuri teroriste au loc aproape zilnic. Pe de o parte, Rusia nu poate ţine sub control epicentrul acestor transformări. Pe de altă parte, musulmanii atacă şi alte oraşe din Rusia, aflate din afara regiunii, pentru a trage un semnal de alarmă.

Deşi până acum niciun grup terorist nu a revendicat atentatul din Volgograd, liderul rebel cecen Doku Umarov a cerut obsesiv în ultimele săptămâni atacuri noi care să tulbure atmosfera de dinaintea Jocurilor Olipice de Iarnă, care vor avea loc la Soci.

Umarov, care a revendicat până acum atentate din 2010 şi 2011, promisese încă din iulie să organizeze atacuri împotriva olimpiadei, pe care a descris-o ca „dansuri satanice pe oasele străbunilor, pe rămăşiţele musulmanilor îngropaţi lângă Marea Neagră". În plus, vineri acesta postase o declaraţie pe site-ul kavkazcenter.com, în care afirma că va lansa atacuri cauzate de refuzul Rusiei de a recunoaşte grupurile etnice din Caucaz.