Top 7 evenimente religioase ale anului 2013

49

Anul 2013 a fost unul bogat în evenimente religioase în Occident, dar şi în Orient. Vaticanul a devenit efervescent sunt conducerea unui nou papă, Statele Unite au fost motorul unor schimbări sociale de esenţă, iar Orientul Mijlociu a ajuns şi el pe prima pagină a ziarelor cu câteva subiecte.

Primul eveniment major a fost anunţul demisiei Papei Benedict al XVI-lea, o decizie istorică şi o premieră în ultimii 600 de ani ai Bisericii Catolice. Benedict, în vârstă de 85 de ani, a acuzat starea precară de sănătate şi a demisionat pe 28 februarie.

Doar câteva zile mai târziu, cardinalul argentinian Jorge Bergoglio devenea noul lider spiritual al Bisericii Catolice. Papa, care şi-a luat numele Francisc, după Francisc de Assisi, un călugăr catolic care şi-a dedicat viaţa săracilor, a devenit apreciat, respectat şi cea mai populară persoană, potrivit unui sondaj de opinie realizat de CNN.

Un alt subiect central al anului a fost discuţia legată de drepturile homosexualilor. Tendinţa anului acesta a fost o incluziune mai mare a celor aparţinând minorităţilor sexuale. Cercetaşii americani au eliminat restricţia faţă de membrii gay, mai mulţi episcopi catolici şi anglicani au desfăşurat ceremonii de căsătorie pentru cupluri gay, iar sondajele de opinie arată un grad de acceptare mai mare a credincioşilor faţă de lesbiene, gay, bisexuali şi transexuali.

De asemenea, credincioşii din bisericile americane au început să discute despre tulburările mintale, după ce fiii a doi pastori americani celebri (Rick Warren şi Joel Hunter) s-au sinucis.

2013 a fost şi anul în care au apărut în atenţia publică şi noţiunea de neafiliat religios, care acum reprezintă o categorie religioasă concretă. Mai mult decât atât, neafiliaţii s-au organizat şi au participat la prima „adunare de duminică" – o biserică pentru atei, din nordul Londrei.

Un al şaselea subiect important pe agenda religioasă a acestui an a fost intensificarea persecuţiilor împotriva creştinilor din Orientul Mijlociu. În afară de exodul în masă a creştinilor din Siria şi Egipt (care încă se confruntă cu violenţe fără precedent), Occidentul a mai aflat şi de persecuţiile din Iran (unde este arestat pastoral american Saed Abedini), China şi Coreea de Nord.

În cele din urmă, una dintre persoanele pentru care 2013 a fost un an remarcabil este şi tânăra pakistaneză Malala Yousafzai, care a luptat împotriva interdicţiei talibanilor ca fetele să aibă acces la educaţie. Anul trecut, Malala fusese împuşcată de talibani, dar, anul acesta, ea a devenit vocea viitorului islamismului: a ţinut un discurs la ONU şi a fost autoarea unui bestseller despre extremismul religios.

Niciun articol afișat