China eliberează o mamă dintr-un lagăr de reeducare

623

O mamă din China a obţinut o mare victorie luni, după ce a câștigat în faţa legii lupta împotriva autorităţilor din provincia Hunan, care au trimis-o într-un lagăr de reeducare, după ce aceasta ceruse pedepse mai mari pentru bărbaţii care îi violaseră și răpiseră fiica.

Tang Hui, în vârstă de 40 de ani, a fost condamnată în august 2012 la un an și jumătate într-un lagăr de reeducare, pentru că a „deranjat ordinea socială" și a avut „un impact negativ asupra societăţii", după ce a cerut în mod public pedeapsa cu moartea pentru 7 bărbaţi care au fost găsiţi vinovaţi pentru violarea și răpirea fiicei ei de 11 ani, care a fost forţată mai departe să se prostitueze. Fata a dispărut în octombrie 2006 și a fost găsită în luna decembrie a aceluiași an, conform Wall Street Journal. Doi dintre vinovaţi au fost condamnaţi la moarte, patru au primit închisoare pe viaţă și unul doar 15 ani de închisoare.

Veștile că Hui a fost trimisă într-un lagăr de reeducare au ajuns repede pe internet și au atras furia a milioane de chinezi. Cauza ei a devenit o adevărată cauză populară și femeia a fost eliberată după 8 zile. După ce autorităţile au refuzat să îi ofere compensaţii pentru timpul petrecut în lagăr, i-a dat în judecată și a pierdut. Decizia de luni este rezultatul unui apel. Hui a primit aproximativ 430 de dolari și o scuză verbală din partea autorităţilor în faţa curţii.

Acest caz pune încă o dată în lumină sistemul controversat desfășurat în China, care permite poliţiei să trimită în lagăre de reeducare infractori minori și tot felul de oameni problematici din punct de vedere social și politic, până la patru ani, fără proces, scrie Christian Science Monitor.

În ianuarie, în același timp în care Hui a dat în judecată autorităţile locale, Beijingul anunţa că sistemul va fi „întrerupt", dar în continuare multe lagăre rămân funcţionale.