Amânarea pensionării ar putea scădea riscul apariţiei demenţei (studiu)

103

Persoanele care amână pensionarea își diminuează cu până la 14% riscul de a dezvolta disfuncţionalităţi neurologice, printre care şi boala Alzheimer, faţă de acele persoane care aleg să se pensioneze la vârsta de 60 de ani, arată un studiu francez citat de Reuters.

Cercetarea a analizat informaţiile privind 429.000 de foşti angajaţi din Franţa care au împlinit 12 ani de la pensionare în decembrie 2010. Rezultatele au arătat că fiecare an lucrat peste vârsta medie de pensionare a contribuit la micşorarea şanselor participanţilor de a dezvolta forme ale demenţei, a declarat Carole Dufouil, director de cercetare la agenţia guvernamentală franceză INSERM, care a iniţiat studiul. Astfel, cei care s-au pensionat la vârsta de 65 de ani şi-au redus riscul de a dezvolta Alzheimer cu circa 14 procente, spre deosebire de cei care au ales să se retragă din câmpul muncii la vârsta de 60 de ani.

Dean Hartley, directorul departamentului de iniţiative ştiinţifice din cadrul Asociaţiei pentru Alzheimer este de părere că aceste rezultate ar putea întări concepţia pe care mulţi specialişti în medicină o susţin, conform căreia activitatea intelectuală şi fizică joacă un rol important în prevenirea deteriorării funcţiilor cognitive ale persoanelor în vârstă. Cu toate acestea, el este de părere că este nevoie de studii viitoare care să arate care sunt efectele produse de amânarea pensionării asupra creierului.

Un studiu anterior, publicat de Institutul pentru Politici Economice (IEA), a arătat că după ieşirea la pensie, oamenii ar putea experimenta atât probleme fizice, cât şi psihice. Deşi imediat după ce au părăsit câmpul muncii, persoanele pot observa o îmbunătăţire a sănătăţii, aceasta este urmată de un declin semnificativ şi de durată. Mai mult, pe fondul pensionării, oamenii pot trece prin stări de depresie, mai arăta studiul.