China: odată cu stilul de viaţă vestic, în ţară au intrat și bolile vestice

206

China se aseamănă din ce în ce mai mult cu ţările bogate în ceea ce priveşte nivelul de trai şi bogaţia. Reversul este că locuitorii ţării încep să sufere de aceleași boli ca locuitorii ţărilor dezvoltate.

China este din ce în ce mai prosperă, însă această prosperitate a adus cu sine probleme de sănătate specifice ţărilor bogate sau celor din lumea întâi. China a reuşit să combată bolile caracteristice sărăciei, cum ar fi diareea, pneumonia, pojarul sau malaria, care secerau mii de vieţi în fiecare an. Însă acum se confruntă cu probleme de sănătate cum ar fi atacul cerebral şi bolile cardiovasculare, notează npr.org.

În general, nivelul de sănătate în China s-a îmbunătăţit şi a ajuns la nivelul USA, potrivit declaraţiilor lui Theo Vos, de la Institute of Health Metrics and Evaluation. Speranţa de viaţă a crescut între 1970 şi 2010, cu 12,5 ani în rândul bărbaţilor şi cu 15 ani în rândul femeilor. Partea negativă a acestui aspect este că sistemul public de sănătate trebuie să se adapteze la noile probleme de sănătate. În afară de atacul cerebral şi bolile cardiovasculare, afecţiuni din ce în ce mai frecvente, creşte şi numărul persoanelor care suferă de cancer la plămâni şi alte boli legate de obiceiul de a fuma şi, de asemenea, cel al persoanelor infectate cu HIV.