China oprește producţia în 19 sectoare industriale

77

Guvernul chinez a luat decizia să închidă mai multe fabrici din 19 sectoare diferite ale industriei, în care supraproducţia a doborât preţul produselor, ducând la un adevărat „război pentru supravieţuire".

Ordinele guvernului vizează 1.400 de companii. Unele dintre ele trebuie să își închidă de tot ușile, în timp ce altele trebuie doar să taie din capacitatea excedentară, care a dus la probleme financiare pentru producători. Multe dintre ele fac parte din idustria sticlei și a cuprului.

Investiţiile masive și favorurile din partea guvernului pentru unele industrii, precum cea a panourilor solare, a făcut ca producătorii să se înmulţească ca ciupercile după ploaie, până când oferta a depășit cererea. Companiile au fost forţate să taie atât de mult din preţuri, încât au ajuns să își vândă produsele sub preţul de fabricare. Un producător major de panouri solare, Suntech, a dat faliment anul trecut.

China se confruntă cu o creștere economică din ce în ce mai lentă, un lucru anunţat și de FMI, care a tăiat previziunile de creștere economică pentru 2013 de la 8,1% până la 7,8%. Chinezii sunt și mai pesimiști, anunţând o creștere economică între 7,5% și 7%, limita inferioară, conform Time.

„Aceasta arată că guvernul este dedicat eforturilor de a restructura economia și a tolera durerea necesară", a declarat economistul Nomura, cu privire la închiderea fabricilor.